Foto: Publicitātes foto

Arvien ticamāka kļūst versija, ka pazudušais drons neatrodas gaisa telpā, bet ir nolaidies, pirmdienas, 4. maija, vakarā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi Civilās aviācijas aģentūra (CAA).

Aģentūra informē, ka drona meklēšanā pirmdien bija iesaistītas četras lidmašīnas, kas meklēšanu veica gaisā ap Saulkrastiem, Bausku, Iecavu, Vecumniekiem, Rīgā un tās apkārtnē. Savukārt sešas vienības meklēšanu veica no zemes.

Dienas laikā esot saņemti vairāki telefona zvani no iedzīvotājiem, kuri ziņojuši par, iespējams, redzētu meklēto lidaparātu. Aģentūra gan norāda, ka nevienā gadījumā šī informācija neapstiprinājās.

Savukārt Latvijas kaimiņvalstis nav sniegušas informāciju, ka meklētais drons būtu redzēts to gaisa telpās.

CAA informē, ka naktī uz otrdienu meklēšanas darbi turpināsies gatavības režīmā, meklēšanas vienībai izbraucot uz notikuma vietu, ja tiks ziņots par redzētu meklēto dronu.

Aģentūra lēš, ka dronam degviela pietiek līdz otrdienas pulksten 19.10, tādēļ arī otrdien turpināsies drona meklēšanas darbi.

Vienlaikus aģentūra atgādina, ka joprojām ir spēkā ierobežojums augstumā līdz 5,9 kilometriem izmantot Latvijas gaisa telpu tiem lidaparātiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem.

Savukārt starptautiskā lidosta "Rīga" turpina strādāt un apkalpo gaisa kuģus, kuri lidojumus veic saskaņā ar vizuālo lidojumu noteikumiem.

Svētdien ziņots, ka nekontrolēti lidojošā bezpilota gaisa kuģa radīto risku dēļ aviosabiedrības "SmartLynx" lidmašīna Urumči-Rīga bija spiesta nolaisties rezerves lidostā Tallinā. Savukārt pirmdien notikuši divi plānotie kravas reisi, jo vizuālie lidojumi ir atļauti, un laikapstākļi ir labvēlīgi, apliecināja lidostas pārstāve Laura Karnīte.

CAA pārstāvis klāstīja, ka pašlaik visa uzmanība tiek veltīta meklēšanas pasākumiem, un pāragri spriest, kādi ir meklēšanas operācijas izdevumi. Viņš nekomentēja, vai izdevumi būtu jāsedz drona īpašniekiem SIA "UAVFactory", taču norādīja, ka gadījumā, ja kāda no iesaistītajām pusēm vērsīsies ar pieteikumu par izdevumiem, tie ir atlīdzināmi civiltiesiskā kārtā.

Iedzīvotāji, kuri gaisā pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota lidaparātu, tiek lūgti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

Bezpilota lidaparāts pieder SIA "UAVFactory", un sakari ar to tika zaudēti sestdien notikuša testa lidojuma laikā. Uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs apstiprināja, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Aptuveni 25 kilogramus smagā lidaparāta pārvietošanās ātrums varētu būt ap 70 kilometriem stundā.

Par incidentu ir sākta izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!