Foto: F64
Rīgas apgabaltiesa pirmdien tā dēvētajā digitālās televīzijas lietā apmierināja prokuratūras prasību apķīlāt a/s "Neatkarīgie nacionālie mediji" padomes priekšsēdētājam un LNT dibinātājam Andrejam Ēķim netieši piederošās telekompāniju LNT un TV5 akcijas, portālu "Delfi" informēja lietas dalībnieki.

Prokuratūra tiesā ar šādu prasību vērsās, lai notiesājoša sprieduma gadījumā varētu nodrošināt sprieduma izpildi, proti, mantas konfiskāciju.

Ēķis intervijā LNT ziņu raidījumam pirmdien vakarā pauda viedokli, ka šādam lēmumam pēc būtības nav pamata, jo viņam "nemaz nebija domas neko pārdot".

LNT dibinātājs arī norādīja, ka bija izbrīnīts par šo spriedumu, jo kopš 2003. gada, kad ierosināta digitālās televīzijas lieta, tajā septiņus gadus praktiski nekas nav noticis.

Ēķis atzina, ka telekompāniju LNT un TV5 darbību tiesas lēmums nekādi neietekmē. "Ar TV darbību tam nav nekāda sakara," sacīja Ēķis.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā telekompānijām LNT un TV5 mainījās īpašnieki - kompāniju akcijas no pasaules mediju magnāta "News Corporation" iegādājās a/s "Neatkarīgie nacionālie mediji", kuras padomes priekšsēdētājs ir LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Ēķis.

Digitālās televīzijas lieta ir saistīta ar Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra (DLRTC) un uzņēmuma "Kempmayer Media" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonos latu un pastāv aizdomas, ka projekta rezultātā varētu tikt izkrāpti valsts līdzekļi. Tiesai vērienīgo krimināllietu, kurā materiāli apkopoti 59 sējumos, nodeva 2007. gadā, taču dažādu iemeslu dēļ tās izskatīšana vairākkārtīgi atlikta.

Saistībā ar minētā projekta izpildes gaitu apsūdzības šajā lietā uzrādītas 20 personām par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, valsts amatpersonas bezdarbību, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Tostarp Ēķim apsūdzība uzrādīta par krāpšanu personu grupā lielā apmērā un šī noziedzīgā nodarījuma organizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!