Rīgas apgabaltiesa šodien, apelācijas kārtībā izskatot Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) priekšnieka Māra Liepiņa prasību par atjaunošanu darbā, to noraidīja un nolēma Liepiņu no amata atbrīvot. Spriedums stājas spēkā jau ar šodienu, bet motivēts sprieduma teksts gaidāms 28.decembrī, to kasācijas kārtībā var pārsūdzēt 30 dienu laikā.
Liepiņš žurnālistiem atzina, ka šis spriedums esot "beigu sākums". "Dievs ar viņu!" piebilda bijušais policijas vadītājs. Liepiņa advokāts Rolands Broks vēl nezināja teikt, vai spriedums tiks pārsūdzēts. Kā galveno motivāciju Liepiņa atbrīvošanai no amata tiesa uzskatīja nelikumīgo prēmiju izmaksāšanu.

Rīgas domes pārstāve, zvērināta advokāta Inese Lūse žurnālistiem paskaidroja, ka domei būs arī jāizdod rīkojums par Liepiņa atbrīvošanu no amata, bet, neskatoties uz to, viņš ar tiesas spriedumu tiek atbrīvots ar šodienu.

Rīgas apgabaltiesa šodien pēc Lūses lūguma uzklausīja arī liecinieku - RPP priekšnieka vietnieku Vilmāru Strautmani, kurš bija akceptējis prēmiju piešķiršanu Liepiņam. Strautmanis tiesai paskaidroja, ka pielikumi par Liepiņa prēmēšanu tapuši vien pērn decembrī, un arī tas ticis darīts pēc Liepiņa lūguma glābt situāciju.

Kā sacīja Strautmanis, viņš vēlējies palīdzēt Liepiņam, tādēļ arī rīkojumus parakstījis. Pēc tam, kad viņš sapratis, ka rīkojumi ir nelikumīgi, tie tikuši iznīcināti. Strautmanis sacīja, ka iepriekš par Liepiņa prēmijām nekā nav zinājis.

Šodien tiesā tika konstatēts, ka Liepiņš prēmijas varējis saņemt tikai ar Rīgas mēra akceptētu rīkojumu. Liepiņam tāds bijis tikai vienu reizi, bet pēc tam prēmijas izmaksātas ik mēnesi, lai arī mēra rezolūcijas nav bijis.

Tiesā tika minēts fakts, ka līdzīgā veidā prēmijas saņēmis arī iepriekšējais RPP priekšnieks Mārtiņš Andersons. Tomēr, kā tika noskaidrots procesa laikā, Strautmanis par katru no Andersonam izsniegtajām prēmijām ir saņēmis Rīgas mēra rezolūciju.

Apelācijas sūdzību lietā bija iesniegusi Rīgas dome, jo Rīgas Ziemeļu rajona tiesa Liepiņa prasību apmierināja. Rīgas dome16.janvārī pieņēma lēmumu par Liepiņa atbrīvošanu no ieņemamā amata "sakarā ar darba devēja uzticības zaudēšanu" saskaņā ar Latvijas Darba likumu kodeksa 354.panta 2.daļu.

Pirms šī jautājuma izskatīšanas domē atklātībā bija nākuši vairāki fakti par Liepiņa negodīgu un neētisku rīcību, gan sūtot neķītras īsziņas no sava dienesta mobilā telefona, gan nelikumīgi piešķirot sev ikmēneša piemaksu darba algas apmērā.

Rīgas Ziemeļu rajona tiesa 2.maijā, izskatot Liepiņa prasību pret Rīgas domi, nolēma viņu atjaunot darbā. Liepiņš RPP priekšnieka amatā tika apstiprināts 1999.gada 28.septembrī. Līdz tam Liepiņš bija Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Zemgales rajona Kriminālpolicijas priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!