Administratīvā apgabaltiesa piektdien atcēla Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu svītrot no Saeimas deputātu kandidātu saraksta PCTVL Kurzemes vēlēšanu apgabalā pieteikto Sergeju Špaku, portālam "Delfi" apstiprināja CVK preses sekretāre Kristīne Bērziņa.

Bērziņa paskaidroja, ka Špaks jau no piektdienas ir atjaunots deputātu sarakstā, un CVK par to atsevišķā sēdē nav jālemj. "Tiesas spriedums nav pārsūdzams, un mēs to izpildām," sacīja Bērziņa.

CVK pagājušajā nedēļā izsvītroja uzņēmēju Špaku no deputāta kandidātu saraksta, motivējot ar to, ka viņam nav dzēsta sodāmība. Par to CVK paziņoja Latvijas Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Špaks paziņojumā norāda: to, ka viņam kopš 2007. gada ir nedzēsts iepriekšējais sods, viņš uzzinājis no ziņu pārraidēm. "Tā bija šokējoša ziņa, jo es biju pārliecināts, ka iepriekšejā soda vairs nav," uzsver kandidāts.

Špaks skaidro, ka lieta ierosināta par nesavlaicīgu iesniegumu par maksātnespēju. 2007. gada maijā tiesa piesprieda viņam naudassodu 480 latu apmērā, ko viņš jūlijā apmaksājis. "Tomēr valsts iestāžu darbinieku nolaidības un bezatbildības dēļ informācija par naudassoda apmaksas faktu tā arī netika paziņota sodu reģistram," apgalvo Špaks.

Pagājušajā nedēļā viņš vērsies Administratīvajā apgabaltiesā ar prasību atcelt CVK lēmumu. "Es personīgi nodarbojos ar jautājuma risināšanu, atjaunoju dokumentus, kas pierāda manu nevainīgumu, un iesniedzu tos tiesā," stāsta Špaks. Tiesa iesniegtos pierādījumus pārbaudīja un nolēma atcelt CVK lēmumu un atjaunot Špaku Saeimas deputātu kandidātu sarakstā.

Špaks ir SIA "RDSK" valdes loceklis un kredītņēmēju un līzinga ņēmēju tiesību aizstāvības biedrības "Atmoda" valdes loceklis. Špaks ir arī deklarējis 197 000 eiro (138 290 latu) parādsaistības.

Bērziņa pastāstīja, ka nākamnedēļ paredzēta tiesas sēde par Kristīgi demokrātiskās savienības deputāta kandidāta Andra Grīņa svītrošanu. Šīs lietas apstākļi ir līdzīgi – arī Grīnis bijis notiesāts par maksātnespējas pieteikuma novilcināšanu.

Kā ziņots, CVK pirms nedēļas no 10.Saeimas deputātu kandidātu sarakstiem izsvītroja piecus kandidātus, par kuriem bija saņēmusi Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (IeM IC) atzinumus par neatbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām.

No partijas "PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputātu kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā CVK izsvītroja deputātu kandidātus Oļegu Posadskovu un Špaku, no partijas "Ražots Latvijā" kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā – deputātu kandidātu Sergeju Simčaku, bet Vidzemes vēlēšanu apgabalā - deputātu kandidātu Zigfrīdu Laicānu un no partijas "Kristīgi demokrātiskā savienība" deputātu kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā – deputātu kandidātu Andri Grīni.

Posadskovs, Špaks, Simčaks un Grīnis no sarakstiem svītroti, pamatojoties uz IeM IC sniegtajiem atzinumiem, ka uz šiem kandidātiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 3.punktā minētie ierobežojumi. Tie nosaka, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Savukārt Laicāns no kandidātu saraksta svītrots, pamatojoties uz atzinumu, ka uz šo kandidātu attiecas Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 4.punktā minētie ierobežojumi, kas paredz: Saeimas vēlēšanās nevar kandidēt un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradušās nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimušas ar psihiskiem traucējumiem, kas tām atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurām sakarā ar to piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!