Foto: LETA

Administratīvās tiesas Liepājas tiesu nams trešdien atcēla vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu, ar kuru Ventspils mērs Aivars Lembergs atstādināts no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Tiesā portāls "Delfi" uzzināja, ka Lemberga prasība par ministra rīkojuma atcelšanu ir apmierināta. Šis spriedums gan nav galīgs, un to mēneša laikā var pārsūdzēt.

Tiesā nolemts, ka valstij arī ir jāapmaksā Lemberga samaksātā 20 latu valsts nodeva.

Sprūdžs ar savas pārstāves Maijas Pētermanes starpniecību portālam "Delfi" teica, ka Lembergs pats savu parakstu ir apliecinājis, ka, pildot domes priekšsēdētāja pienākumus, ilgstoši ir atradies interešu konfliktā, jo viņš ir saistīts ar ārzonās esošiem uzņēmumiem. Šis dokuments ir pieejams visai Latvijas sabiedrībai, "tikai Liepājas tiesu nams nezināmu iemeslu dēļ nolēmis to un vēl citus būtiskus pierādījumus ignorēt," norāda ministrs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau ir iesniegusi lūgumu Augstākās tiesas priekšsēdētājam un tieslietu ministram pārbaudīt iespējamos procesuālos pārkāpumus lietas izskatīšanā, kad tiesa atteicās pievienot lietai būtiskus pierādījumus un nepārbaudīja nevienu no jau iepriekš iesniegtajiem pierādījumiem.

Turklāt tiesa neko nedarīja, lai iegūtu pierādījumus, noskaidrotu lietas patiesos apstākļus un skatītu jautājumu pēc būtības, turpina ministrs.

"Aivaram Lembergam izveidojies tāds kā savdabīgs "džentlmeņa komplekts", kurā kopā ar administratīvo un mediju resursu izmantošanu ir arī Latvijas tiesu sistēmas "vazāšana aiz deguna" un mēģinājumi praktiski jebkurā lietā novirzīt sabiedrības, mediju un arī tiesas uzmanību no jautājuma būtības. Sabiedrība var tikai minēt kādus finanšu un citus ietekmēšanas resursus ilgu gadu garumā iegulda Lembergs, lai tiesas procesus mēģinātu padarīt par gadiem ilgu farsu ar koncentrēšanos uz nebūtisko," klāstījis Sprūdžs.

VARAM pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu šo spriedumu pārsūdzēs apelācijas kārtībā Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Jau ziņots, ka Sprūdžs pērn paziņoja, ka no pienākumu pildīšanas atstādina Ventspils mēru Lembergu, kuram jau kopš 2007.gada ar Ģenerālprokuratūras un vēlāk ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Par atstādināšanas iemeslu kļuva Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija, ka ir iegūti pierādījumi, kas apliecina - Lembergs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim ir piedalījies lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk kā 20 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā, teikts rīkojumā.

Pirms rīkojuma par atstādināšanu Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Savukārt Lembergs savā atbildes vēstulē atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza, tā vietā lūdzot ministru juridiski paskaidrot vairākus jautājumus.

Savukārt Lembergs tiesā iesniedza pieteikumu, prasot atcelt Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, un šis pieteikums tika pieņemts izskatīšanai. Lembergs lūdzis atcelt Sprūdža rīkojumu, jo tas ir prettiesisks un ierobežo Lemberga Satversmē noteiktās pamattiesības, kā arī tas ir "izdots, klaji ignorējot tos tiesiskos kritērijus, kas tiesiskā un demokrātiskā sabiedrībā ir saistoši valsts pārvaldes institūcijām".

Politiķa ieskatā, rīkojums atzīstams par prettiesisku un ir pilnībā atceļams arī tāpēc, ka ir pieļautas ļoti būtiskas procesuālās un saturiskās kļūdas. Turklāt ministra Sprūdža rīkojumā nav norādīts neviens, ministra ieskatā, iespējamais Lemberga pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!