Šodien Kurzemes apgabaltiesa atstāja spēkā pirmās instances tiesas lēmumu atcelt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu sodīt Rīgas mēru Gundaru Bojāru par atrašanos interešu konfliktā, būvējot māju uz sava padomnieka Guntara Kukula zemes Ādažos un noslēdzot zemes nomas līgumu.
Pagājušā gada septembrī VID Bojāru bija sodījusi ar naudas sodu Ls 150 apmērā par to, ka viņš, sākot mājas celtniecību uz sava padomnieka Kukula zemes Ādažos, pārkāpis amatpersonām noteiktos dāvanu pieņemšanas ierobežojumus.

VID uzsver, ka Bojārs un Kukuls bija kļuvuši par darījuma partneriem, turklāt līgums ar celtniecības firmu par mājas būvniecību bija noslēgts pirms īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā.

Ar pilnu Kurzemes apgabaltiesas spriedumu šajā lietā varēs iepazīties 4.martā. Spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Pēc tiesas sēdes Bojārs sacīja, ka viņš ir apmierināts ar tiesas lēmumu. Viņš esot pārliecināts, ka VID viņu sodīja politisku motīvu dēļ. Bojārs uzskata, ka nekad nav slēpis vēlmi būvēt māju, taču nekad nav vēlējies pieņemt dāvanu no Kukula. Zemi savas mājas būvniecībai Ādažos viņš esot noskatījis ciemošanās laikā pie Kukula, kuram tā ir bijusi par lielu. Pirms tam Bojārs jau labu laiku esot meklējis vietu mājas būvniecībai Rīgas apkārtnē.

Turklāt, pirms sākt mājas būvniecību uz Kukula zemes, viņš mutiski ir konsultējies ar trim VID amatpersonām, kuru vārdus atteicās nosaukt, jo kāds no viņiem vairs nestrādā VID.

Kurzemes tiesu apgabala prokurors Andris Mikuļskis sacīja, ka šī lieta nav vērtējama viennozīmīgi, jo tas ir juridiska rakstura strīds. Skaidrs, ka Bojārs ir lietojis Kukulam piederošo zemi savas mājas būvniecībai līdz pagājušā gada 4.septembrim, kad starp abām personām tika noslēgts zemes nomas līgums ar izpirkuma tiesībām, taču iepriekšējās vienošanās liecina, ka Bojārs nav vēlējies pieņemt no Kukula dāvinājumu, bet gan nopirkt no viņa šo zemi par Ls 50 000.

VID pārstāvis tiesā Andrejs Dovguško sacīja, ka VID lēmumu par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēšanu Augstākajā tiesā izvērtēs pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas. Viņš noliedza Bojāra sacīto, ka administratīvais sods Bojāram piemērots politisku apsvērumu dēļ.

Jau ziņots, ka pērn 25.oktobrī Liepājas tiesa atzina par pamatotu Bojāra sūdzību pret VID par lēmumu sodīt viņu par atrašanos interešu konfliktā un VID lēmumu atcēla.

Liepājas tiesa atzina par nepamatotu VID lēmumā norādīto faktu, ka šis dāvinājums uzskatāms par vispārzināmu un no tā pierādīšanas VID ir atbrīvots, jo par vispārzināmu faktu var tikt atzīti vēstures notikumi, kā arī vispārzināmas, ar pieredzi pamatotas patiesības. Vispārzināmi fakti nav attiecināmi uz administratīvajiem aktiem, tiesību aizsardzības vai citu iestāžu izdotajiem dokumentiem.

Tiesa norādīja, ka pēc lietā esošajiem materiāliem redzams, ka Bojārs ar Kukulu jau sākumā ir vienojušies par nekustamā īpašuma nomu ar izpirkuma tiesībām. Šie līgumi neparedz bezatlīdzības darījumus, un nav pamata uzskatīt, ka Bojārs no sava padotā saņēmis dāvanu. No Rīgas rajona Zemesgrāmatas nodaļas izsniegtās zemesgrāmatas apliecības redzams, ka koroborācija zemesgrāmatā uz Bojāra vārda nav notikusi uz dāvinājuma pamata.

Minētajam zemes gabalam kā vienīgais īpašnieks reģistrēts Kukuls. Tiesa nekonstatē, ka Kukuls šo zemesgabalu būt nodevis nomniekam lietošanā bez atlīdzības. 2002.gada 3.aprīlī starp Kukulu un Bojāru tika noslēgta rakstiska vienošanās, pēc kuras abi vienojās, ka šī gada laikā tiks noslēgts nomas līgums ar izpirkuma tiesībām par Kukulam piederošā nekustamā īpašuma daļas iznomāšanu Bojāram. Līdzīgi minēto īpašuma daļu 0,793 ha platībā novērtēja par tirgus cenu - 80 000 ASV dolāru, tas ir, ap Ls 51 120.

2002.gada 4.septembrī starp Kukulu un Bojāru tika noslēgts līgums par nekustamā īpašuma nomu. Saskaņā ar šo līgumu Bojārs pieņem, bet Kukuls nodod lietošanā minēto zemes gabalu un uz tā esošo jaunbūvi. Nomas maksa ir Ls 50 000 par visu nomas termiņa periodu.

Līgums paredz, ka nomas maksu Bojārs maksā visa nomas termiņa laikā pa daļām, atsevišķi vienojoties ar iznomātāju, kā arī papildus nomas maksai nomnieks maksā īpašuma nodokli par iznomāto zemes gabalu.

Bojārs tiesā sacīja, ka Kukulu pazīstot četrus gadus un pilnībā viņam uzticas. Attiecības kļuva ciešākas pašvaldības vēlēšanu laikā, kad Kukuls bija viens no LSDSP vēlēšanu kampaņas organizatoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!