Rīgas Centra rajona tiesa šodien apmierināja bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Andreja Sončika prasību par atjaunošanu darbā.
Tiesa atzina par prettiesiskiem VCP lēmumu par disciplinārsoda - atlaišanas no amata piemērošanu Sončikam, kā arī finanšu ministra lēmumu par Sončika atbrīvošanu. Lai novērstu abu lēmumu prettiesiskās sekas, tiesa uzlika par pienākumu atjaunot Sončiku iepriekšējā amatā un izmaksāt kompensāciju vidējās izpeļņas apmērā par laiku no atlaišanas brīža līdz atjaunošanai amatā.

Pēc sprieduma pasludināšanas Sončiks sarunās ar žurnālistiem bija izvairīgs, nevēloties precīzi atklāt savu tālāko rīcību. Sončiks norādīja, ka par to, vai atgriezties VID ģenerāldirektora amatā, viņš lems pēc sarunas ar finanšu ministru Oskaru Spurdziņu (TP). "Es pretendēju uz to pašu, ko prasīju sūdzībā," teica Sončiks.

Sončika advokāts Agris Eglītis žurnālistiem sacīja, ka valsts izmaksājamās kompensācijas apmērs pagaidām precīzi nav aprēķināts.

Šo spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā administratīvajā apgabaltiesā.

Bijušais VID ģenerāldirektors savā sūdzībā lūdza atzīt par prettiesisku un atcelt finanšu ministra 2003.gada 4.februāra lēmumu par atlaišanu no amata, kā arī VCP pagājušā gada 27.janvāra lēmumu, ar kuru piemērots disciplinārsods.

Sončiks arī lūdza uzlikt par pienākumu Finanšu ministrijai novērst pieļauto pārkāpumu un atjaunot Sončiku amatā, izmaksājot viņam kompensāciju par nepamatotu atbrīvošanu no darba no atlaišanas līdz atjaunošanas dienai.

Kā ziņots, Ministru kabinets bijušo amatpersonu no amata atbrīvoja pērn 4.februārī, lēmumu pieņemot vienbalsīgi un bez debatēm. VID Sončiks vadīja kopš 1996.gada augusta.

Viņš no VID ģenerāldirektora amata tika atbrīvots atbilstoši Valsts civildienesta likuma un likuma "Par VID" normām, pamatojoties uz VCP lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu, kā arī ievērojot finanšu ministra ieteikumu.

Sončikam disciplinārlietā tika izteikti pārmetumi par nepietiekamas kontroles veikšanu VID, kā rezultātā tika izsniegta atļauja saņemt galvojumu SIA "Dinaz nafta", kā arī mierizlīguma noslēgšana ar SIA "Baltikums", atsakoties no nodokļu parāda piedziņas viena miljona latu apmērā.

Par VID ģenerāldirektoru valdība vēlāk iecēla Kārli Ketneru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!