Foto: LETA

Rīgas rajona tiesa vērsīsies Saeimā, lai lūgtu izdot tiesāšanai deputātu Valdi Kalnozolu (ZZS), ceturtdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Tiesas pārstāve Diāna Vilhovika nevarēja komentēt, kad tas varētu notikt, norādot, ka dokumenti uzreiz pēc sagatavošanas tiks nosūtīti Saeimas Mandātu un ētikas komisijai izvērtēšanai.

Ja Kalnozolu izdos tiesāšanai, viņš, tāpat kā Latvijas Reģionu apvienības frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš, nevarēs piedalīties Saeimas sēdēs un veikt savus deputāta pienākumus. Pats Kalnozols šādu iespējamību komentēja izvairīgi.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neslēpa neapmierinātību, ka Kalnozola izdošanas tiesāšanai gadījumā premjera partijai nāktos zaudēt vienas balss tiesības. Tomēr Brigmanis nepieprasīšot Kalnozolam nolikt deputāta mandātu, ja viņu izdos tiesāšanai, jo uzskata, ka deputāts ir baudījis vēlētāju uzticību un pats var izlemt, kā tādā situācijā rīkoties.

Ja Kalnozolu izdos tiesāšanai, Saeimā pilnvērtīgi varēs darboties vien 98 deputāti.

Kalnozols Saeimā strādā premjera Māra Kučinska (ZZS) vietā.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa 17.martā turpinās skatīt krimināllietu pret Kalnozolu par viegla miesas bojājuma tīšu izdarīšanu, liecina informācija Tiesu kalendārā.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka deputāts zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās parlaments viņu ir ievēlējis vai apstiprinājis, ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret viņu. Šādi ierobežojumi ir spēkā līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Deputātam ir tādi paši ierobežojumi, ja Saeima piekrīt lietas iztiesāšanas turpināšanai pret viņu.

Pašlaik saistībā ar krimināllietas par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā iztiesāšanu Saeimas sēdēs nevar piedalīties Latvijas Reģionu apvienības frakcijas vadītājs Liepiņš. Pērn Saeimas Juridiskajā birojā skaidroja, ka Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs, jo parlaments piekrita krimināllietas turpmākai iztiesāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!