Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa šonedēļ noraidījusi Reformu partijas lūgumu līdz strīda izskatīšanai pēc būtības apturēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par valsts finansējuma apturēšanu šim politiskajam spēkam, portāls “Delfi” uzzināja tiesā.

Lēmumu gan 14 dienu laikā vēl var pārsūdzēt.

Pagaidām tiesa vēl nav noteikusi tiesas sēdes datumu, kad partijas un KNAB strīds tiks skatīts pēc būtības.

„RP pagaidām nav saņēmusi tiesas lēmumu jautājumā par KNAB priekšnieka lēmuma darbības apturēšanu un, kad to saņems, konsultēsies ar juristiem, vai to pārsūdzēt," norāda RP valdes priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore-Kukule.

RP bija lūgusi piemērot pagaidu aizsardzības līdzekli, lai tiktu turpināta valsts finansējuma izmaksa, kamēr norit tiesvedība, kurā vērtē, vai KNAB pamatoti partijai atņēmis valsts atbalstu. Datums, kad tiesa varētu izskatīt lietu pēc būtības, pagaidām vēl nav zināms.

Jau vēstīts, ka KNAB maija beigās apturēja valsts finansējumu RP.  Partija KNAB vaino nesamērīga un novēlota lēmuma pieņemšanā un sola to pārsūdzēt.

Kā portālu "Delfi" informēja RP, jau 2011.gada oktobrī līdz ar Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju, RP iesniegumā KNAB lūdza skaidrojumu par to, kā deklarācijā ietvert rēķinus, kas veidojās no tā sauktā „Olšteina sešinieka", kas atstāja toreizējās Zatlera reformu partijas rindas, izmaksām reklāmas kampaņai, kas nebija saskaņotas ar partiju un līdz ar to partija tos neatzina kā savus tēriņus.

Partija uzskata, ka KNAB, pārkāpjot likumu, atbildi uz šo vēstuli sniedza tikai pēc sešiem mēnešiem, novilcinot procesu un liedzot partijai noteiktajā termiņā precizēt deklarāciju.

RP uzskata, ka KNAB pieņemtais lēmums ir nesamērīgs, ņemot vērā to, ka partija jau sākotnēji iesniedza KNAB visus dokumentus par izdevumiem, kuri netika iekļauti deklarācijā. 

Turklāt, tiklīdz partija no KNAB bija saņēmusi vairākus mēnešus novēloto atbildi, ka partijas iesniegumā norādītie rēķini ir iekļaujami deklarācijā, partija to arī izdarīja.

Taču, pieņemot lēmumu, no KNAB puses šie faktiskie apstākļi tikuši pilnībā ignorēti, norāda partija.

RP uzskata, ka KNAB lēmums par valsts finansējuma apturēšanu RP apstākļos, kad tā ir sniegusi birojam visas ziņas par tās vēlēšanu izdevumiem, bet birojs pusgadu pats nespēja dot partijai atbildi par to, kādā veidā tos pareizi noformēt deklarācijā, ir negatīvs precedents, kas ir pretrunā ar partiju finansēšanas jēgu. 

Tāpēc soda samērīgums ir jānodod tiesas izvērtēšanai un partika paredzējusi KNAB lēmumu pārsūdzēt.

RP norāda, ka KNAB lēmumu par valsts finansējuma apturēšanu RP pieņēma šā gada maija beigās.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām, kas saņēmušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu, un tas tiek piešķirts uz trim gadiem - uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku - no 2012.gada līdz 2014.gadam, veicot tā izmaksu četras reizes gadā - līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Politiskajai partijai „Zatlera Reformu partija" tika piešķirts 95 428 latu finansējums, liecina KNAB interneta mājas lapā pieejamā informācija. 

Ņemot vērā 11.Saeimas vēlēšanas, šogad piecas partijas, tajā skaitā RP, varēja pretendēt kopumā uz 431 257 latus lielu valsts budžeta finansējumu.

Pēc KNAB lēmuma par finansējuma apturēšanu turpmāk partijai būs jāiztiek no biedru ziedojumiem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

RP šogad par četriem mēnešiem izmaksāti 23 857 lati, bet finansējums līdz pat nākamajām Saeimas vēlēšanām partijai līdz ar KNAB lēmumu tiek atņemts, un tas nozīmē, ka garām partijas kasei paies ap 166 000 latiem.

Kā vēsta raidījums, RP deklarācijā nebija atspoguļoti ap 37 000 latu. Tiesa atzinusi, ka deklarācija nav aizpildīta atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai un šis lēmums ir stājies spēkā. Deklarācijā nav atspoguļots viens liels darījums ar reklāmdevējiem un fizisku personu ziedojumi, vēsta "Panorāma".

Kā vēsta LTV, RP ir pirmā partija, kura sākusi saņemt valsts finansējumu un pirmā partija, kurai tas atņemts. Arī RP savu biroju līdz šim nomājusi par valsts piešķiro finansējumu.

RP dibinātājs, eksprezidents Valdis Zatlers LTV sacīja, ka noteikti tas ir nepatīkams precedents, kas rada sekas nākotnē. Viņa skatījumā, šis KNAB lēmums nav rūpīgi izsvērts un sods ir nesamērīgs.

Zatlers LTV uzsvēra, ka RP no pirmās dienas ir sniegusi informāciju KNAB un interesējusies par deklarācijas aizpildīšanas kārtību. KNAB partijai esot sniedzis novēlotu atbildi.

Zatlers sacīja, ka šis ir ne tikai konkrētajai partijai būtisks, bet arī visai partiju finansēšanas sistēmai svarīgs lēmums.

Viņš atzīmēja, ka RP atbildi par deklarācijas aizpildīšanu esot gaidījusi sešus mēnešus. Par šo pārkāpumu RP piemērots arī naudas sods, bet pats KNAB to pārsūdzības rezultātā esot samazinājis.

Zatlers sacīja, ka partija turpinās savu darbību un tā pārtiks no biedru ziedojumiem, kā arī gatavosies gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

KNAB mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka RP no 2011.gada sākuma līdz šā gada 10.jūnijam ziedojumos saņēmusi 384 070 latus. Šogad ziedojumos saņemti 140 790 lati.

Ne tā dēvētā "Olšteina sešinieka" līderis Klāvs Olšteins ne Saeimas deputāte Elīna Siliņa pirmdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" nevēlējās komentēt KNAB lēmumu, norādot, ka nav iepazinušies ne ar to, ne tiesas sprieduma pamatojumu. Siliņa izteica gatavību to darīt ceturtdien, pēc atgriešanās Latvijā, bet Olšteins savā kontā atzina, ka tiesas lēmumu nav redzējis un nevar to komentēt. Vaicāta, vai kompensēs zaudējumus RP, Siliņa atzīmējusi, ka neatkarīgie deputāti, pretēji RP, netērējot nevienu valsts finansējuma latu.

Jau vēstīts, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu jeb tā dēvēto "Olšteina sešinieku".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!