Administratīvā rajona tiesa pēc žurnālista un publicista Lato Lapsas pieteikuma uzlikusi par pienākumu Latvijas Bankai (LB) sniegt informāciju par bankas vadības, padomes un valdes locekļu atalgojumu no 2009.gada janvāra līdz jūlijam pēc nodokļu nomaksas, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova.

Tiesa atzinusi par prettiesisku Lapas apstrīdēto LB atteikumu sniegt pieprasīto informāciju un uzlikusi par pienākumu LB informēt par centrālās bankas prezidenta Ilmāra Rimšēvica, viņa vietnieka Andra Ruseļa, valdes priekšsēdētāja Māra Kāļa, valdes priekšsēdētāja vietnieka Reiņa Jakovļeva, kā arī bankas padomes locekļu - Arvila Sautiņa, Leonīda Gricenko, Harija Buša, Vitas Pilsumas, Aivara Skopiņa, Valentīnas Zeiles un arī valdes locekļu - Raivo Vanaga, Harija Ozola, Andra Ņikitina un Ilzes Posumas atalgojumu.

Minētā informācija LB jāsniedz Lapsam 30 dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Administratīvās rajona tiesas spriedumu 20 dienu laikā iespējams apstrīdēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Lapsa 2009.gadā vērsās tiesā, sūdzoties par LB rīcību, nesniedzot atbildi uz jautājumiem par LB darbinieku atalgojumu.

Vēstulēs LB, ko Lapsa nosūtīja 2009.gada vasarā, Rimšēvičs aicināts minēt lēmumus, kādi par LB padomes un valdes locekļu jebkāda veida atalgojumu pieņemti šajā un iepriekšējā gadā, minot gan lēmuma pieņēmēju, gan pieņemšanas datumu un citus datus, pievienojot atbildei visu lēmumu kopijas.

Atsevišķi aicināts arī minēt informāciju par dokumentiem, kuriem piešķirts ierobežotas pieejamības statuss, minot tā pieņēmēju, pieņemšanas datumu, nosaukumu, lietvedības numuru, datumu, kad tam piešķirts ierobežotas pieejamības statuss, un personu, kas piešķīrusi šo statusu.

Kā iesniegumā Administratīvā rajona tiesai norādījis Lapsa, kā atbildi uz augustā iesniegtajiem jautājumiem viņš saņēmis tikai LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča un Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja parakstītu dokumentu, kurā no lūgtās informācijas bija norādīta tikai daļēja informācija par vairākiem pieņemtiem lēmumiem, turklāt neesot pievienotas iesniegumā lūgtās šo dokumentu kopijas, lai arī vēstulē nav ticis norādīts, ka kāds no pieņemtajiem lēmumiem saturētu ierobežotas pieejamības informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!