Foto: LETA
Administratīvā rajona tiesa piektdien nolēma, ka Latvijas Pirmajai partijai/"Latvijas ceļam" (LPP/LC) jāmaksā pusmiljons latu valsts budžetā par pārsniegto priekšvēlēšanu izdevumu apmēru un neatļautiem dāvinājumiem.

Tiesas pārstāve Ksenija Novikova teica, ka partijas pieteikums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmuma atcelšanu ir noraidīts.

Partija 20 dienu laikā tiesas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lika LPP/LC atmaksāt 528 870 latu gan par pārsniegto priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, gan par neatļautiem dāvinājumiem. Partija KNAB lēmumu par šīs summas atmaksāšanu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā.

KNAB mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka, pabeidzot 2006.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes saistībā ar aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, birojs 2008.gada novembrī uzdeva LPP/LC ieskaitīt valsts budžetā jau pieminēto summu.

LPP/LC uzdots atmaksāt pārsniegtos pieļaujamos priekšvēlēšanu izdevumus 422 226 latu apmērā un pretlikumīgi saņemtos ziedojumus kopsummā par 106 643 latiem.

Birojs secināja, ka partija LPP/LC ir 9.Saeimas vēlēšanās piedalījušās un jau darbību izbeigušās Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienības saistību un tiesību pārņēmēja.

KNAB secinājis, ka konkrētajā gadījumā apvienība, izmantojot politisko partiju pārreģistrācijas kārtību, ir izvairījusies no saistībām pret valsti, tādējādi rīkojusies pretēji likuma mērķim, kas paredz nodrošināt partiju finansiālās darbības atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai.

Kaut gan apvienības atļautais priekšvēlēšanu izdevumu limits priekšvēlēšanu periodā bija 279 631,20 latu, birojs konstatēja, ka apvienības priekšvēlēšanu izdevumu kopsumma bija 701 857 lati.

Izvērtējot apvienības priekšvēlēšanu kampaņu un ar to saistītos faktiski izlietotos finanšu līdzekļus, KNAB konstatējis, ka papildus deklarācijā norādītajiem priekšvēlēšanu izdevumiem tajā nebija norādīti vairāki ar apvienības priekšvēlēšanu kampaņu saistīti izdevumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!