Rīgas apgabaltiesa otrdien noraidīja lūgumu atcelt Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Tiesas motivācija būs zināma 15.jūnijā, tiesas lēmums atsevišķi nav pārsūdzams. Lūgumu bija pieteikusi Lemberga advokāte.

Lembergs tiesas sēdes pārtraukumā žurnālistiem teica, ka šāds lēmums viņam netraucējot būt politiķim, lai arī tiesa klausot visu, ko sakot Ģenerālprokuratūra. "Ja es nesniegtu, tad man teiktu, ka es nebūtu to lūdzis. Es esmu to lūdzis, līdz ar to tas ir noraidīts. Man vajadzēja vienkārši procesuāli šo lēmumu, jo tiesa jau šeit klausa visu, ko saka Ģenerālprokuratūra. Tas gan man netraucē nekādā veidā būt politiķim, vadīt partiju, vadīt frakciju, veikt politisko darbību."

Uz norādi, ka Ventspils domē viņš neoficiāli var ietekmēt lēmumus, Lembergs atbildēja: "Es esmu politiķis, man ir tiesības ietekmēt Eiropas Komisijas lēmumus, ANO lēmumus, tāpat kā jums, starp citu, un katram ķīnietim arī."

Lembergs jau iepriekš tiesas prāvas laikā bija pieteicis lūgumu atcelt iepriekšminēto drošības līdzekli. "Jā, mums reizi gadā tas ir jāpiesaka, procesuāli tas tā būtu jādara, citādi teiks, ka negribējām," uzsvēra Ventspils mērs.

Tiesa tā dēvētajā Lemberga krimināllietā otrdien ar video konferences palīdzību turpinās ārvalstu liecinieka nopratināšanu.

Jau ziņots, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!