Rīgas apgabaltiesa piektdien noraidīja sūdzību par aresta sankcijas izdošanu kara noziegumos un genocīdā aizdomās turētā Austrālijas pilsoņa Konrāda Kalēja arestam, līdz ar to Ģenerālprokuratūrai vairs nav nekādu šķēršļu Kalēja izdošanas pieprasīšanai no Austrālijas.
Tiesa atzina par pamatotiem Rīgas Centra rajona tiesas argumentus par nozieguma smagumu.

Pēc tiesas sēdes prokurore Liāna Dadzīte žurnālistiem sacīja, ka pašlaik jau tiekot rūpīgi strādāts pie izdošanas lūguma sagatavošanas. Lai prasītu izdošanu, pēc Austrālijas likumiem, esot jāsagatavo daudz dažādu dokumentu, piemēram, lietas faktu izklāsts un likumdošanas analīze.

Dokumentiem jābūt precīzi sagatavotiem un iztulkotiem, jo tos vērtēšot Austrālijas tiesa. Arī pats izdošanas process esot sarežģīts, jo arī Austrālijas tiesas lēmumus varot pārsūdzēt.

Dadzīte nevarēja pateikt, kad prokuratūra lūgumu varētu nosūtīt, un nevarēja arī prognozēt, kad Kalējs varētu nonākt Latvijā.

Tiesā prokurore balstījās uz jau iepriekšējās tiesas sēdēs izteiktajiem argumentiem - noziegumu smagumu, iespējamību, ka Kalējs varētu izvairīties no aresta, kā arī apcietinājuma nepieciešamību, lai sāktu izdošanas procesu.

Savukārt advokāts Māris Mezītis tiesā vainoja prokuratūru procesuālo likumu pārkāpšanā, jo tā neesot iepazīstinājusi viņu ar krimināllietas materiāliem. Viņaprāt, prokurori to nedara, jo paši nav pārliecināti par apsūdzības pamatotību.

Par apsūdzības nepamatotību liecinot tas, ka Kalējs, kurš bijis Salaspils koncentrācijas nometnes apsardzes priekšnieks, tiekot vainots par noziegumiem, kas pastrādāti nometnē. Viņam inkriminēta vismaz sešu personu nošaušana, taču prokuratūra neesot noskaidrojusi ne nogalināto personības, ne arī konkrētu nodarījuma laiku.

Centra rajona tiesa deva atļauju Kalēja arestam un šo lēmumu pārsūdzēja viņa advokāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!