Foto: Publicitātes foto
Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētāju Gaida Bērziņa un Raivja Dzintara prasību pret bijušo Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Aleksandru Mirski par aizskarošiem izteikumiem.

Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības, proti, no šodienas.

Pērn Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai. Toreiz apgabaltiesa nolēma uzlikt par pienākumu atbildētājam mēneša laikā pēc sprieduma spēkā stāšanās atsaukt 2011.gada 4.aprīlī EP uzrunā teikto - "Šodien Latvijas parlamentā deputāti (...) nacisti vēlas rīkot referendumu par Krievijas skolu slēgšanu Latvijā" -, atsaukumu ievietojot EP mājaslapā. Tāpat tiesa nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu katram no prasītājiem morālo kompensāciju 500 latu (711 eiro) apmērā.

AT toreiz norādīja, ka apgabaltiesas secinājumos "konstatējamas pretrunas un nekonsekvence".

Jau ziņots, ka politiķu prasība tika celta, jo 2011.gada aprīlī Mirskis no EP tribīnes VL-TB/LNNK deputātus, kuri organizēja parakstu vākšanu par izglītību valsts valodā, esot nosaucis par fašistiem.

Iepriekš, kad pirmās instances tiesa uzklausīja abas strīdā iesaistītās puses, Mirska advokāts Ainārs Leičenko vairākkārt norādīja, ka EP deputātam ir tiesības izteikt savas domas un Eiropas Savienības (ES) likumdošana liedz vajāt eiroparlamentārieti par izteikto viedokli, kas varot tikt interpretēts kā spiediens uz ES amatpersonu.

"Nekādā gadījumā es neatsaukšu savu 2011.gada 4.aprīļa runu un, vēl jo vairāk, nemainīšu savu viedokli attiecībā uz politiķiem, kuri Latvijas teritorijā slavina nacistu vērtības. Es arī turpmāk aizstāvēšu vēsturisko patiesību un savu vēlētāju tiesības ar visām iespējamām likumiskām metodēm," tolaik uzsvēra Mirskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!