Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa šodien noraidīja partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā'' (PCTVL) Liepājas saraksta deputāta kandidātes Elitas Kosakas sūdzību par Liepājas pilsētas domes vēlēšanu rezultātiem.

Kā informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, apgabaltiesa nosprieda noraidīt Kosakas pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmuma - Kosakas sūdzības par Liepājas pilsētas domes vēlēšanu rezultātu atcelšanu un atkārtotas balsošanas izsludināšanu - atcelšanu un pienākuma uzlikšanu CVK izsludināt atkārtotu balsošanu.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā sastādīšanas dienā.

Kā ziņots, Kosaka sūdzībā par vēlēšanām minēja atsevišķus iespējamus pārkāpumus 221. un 226.vēlēšanu iecirkņa dokumentu aizpildīšanā.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka šie pārkāpumi ietekmējuši vietu sadalījumu starp sarakstiem Liepājas domē.

Jau ziņots, ka apgabaltiesa vakar, 18.jūnijā, noraidīja arī partijas "Reģionu alianse" Jūrmalas saraksta līdera Māra Dzenīša un deputāta kandidāta Vilhelma Kozlovska pieteikumu strīdā ar CVK par pašvaldību vēlēšanu rezultātu nelikumību. "Reģionu alianse" Jūrmalā uzskatīja, ka vēlēšanu rezultāti ir nelikumīgi, jo protokolos neesot atspoguļoti faktiskie apstākļi vēlēšanu laikā. Piemēram, 221.iecirknī brīdī, kad atvērtas vēlēšanu kastes, esot pazudusi gaisma un balsu skaitīšanas laikā tehniskus bojājumus piedzīvojis serveris, kurā tika uzskaitītas balsis.

Tāpat apgabaltiesa iepriekš noraidīja arī "Reģionu alianses" Salaspils saraksta līdera Dmitrija Vitjazeva pieteikumu strīdā ar CVK par pienākuma uzlikšanu veikt atkārtotu balsošanas organizēšanu konkrētajā iecirknī.
Spriedums nav pārsūdzams.

Strīds šajā lietā ir par 50 neapzīmogotajām aploksnēm Salaspils 766.vēlēšanu iecirknī, tomēr vietējā vēlēšanu komisija rezultātus tik un tā bija apstiprinājusi. Kā tiesā norādīja Vitjazeva pārstāvis, tad zināmie fakti liecina par notikušo atkāpi no balsošanas procedūras, tomēr viņa pārstāvis gan norādīja, ka nav šaubu par to, ka šeit nav nekādu kriminālu motīvu, bet gan varēja būt tīri cilvēcīgas kļūdas.

CVK iepriekš noraidīja "Reģionu alianses" iesniegumu, kurā Vitjazevs apstrīd vēlēšanu rezultātus, jo komisija vispirms vēlējās saņemt Drošības policijas atzinumu. CVK tiesas sēdē 14.jūnijā skaidroja, ka apzīmogoto un neapzīmogoto aplokšņu skaits ir pilnībā sakritis ar nobalsojušo cilvēku skaitu, un nebija pieņēmuma, ka balsis kādā veidā "nāca no malas". Tāpat CVK tiesā minēja, ka nevar apgalvot, ka tādas sekas ir izraisījusi komisijas nolaidība. CVK sacīja, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, vēlētājiem tika izsniegtas tikai apzīmogotas aploksnes.

Iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Lolita Trukšāne tiesai detalizēti skaidroja savas darbības pēc aplokšņu saņemšanas, kas notika 23.maijā, to apzīmogošanu veicot divas dienas - 27. un 28.maijā -, tāpat viņa smalki aprakstīja procedūru, kādā tika veikta aplokšņu apzīmogošana, apliecinot, ka tās bija pārskaitītas vairākas reizes.

Kā ziņots, pastāvot divi iespējamākie situācijas skaidrojumi - tiek pieļauts, ka vēlēšanu iecirkņa komisija varētu nebūt apzīmogojusi šīs aploksnes, taču komisijas darbinieki savu vainu noliedz. Turklāt, ja 50 cilvēkiem būtu izsniegtas šādas aploksnes, kādam no vēlētājiem vajadzēja pamanīt zīmoga trūkumu, uzskata CVK, šī iemesla dēļ šādu iespēju nodēvējot par maz iespējamu.

Otra iespēja paredz, ka tas varētu būt balsu pirkšanas gadījums, kad kāds šīs aploksnes vairākiem vēlētājiem ir iedevis pirms viņu ienākšanas iecirknī. Tajā pašā laikā nevar izslēgt, ka tas varēja būt huligānisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!