Foto: AFI
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien pieņēmusi izskatīšanai Ventspils augstskolas lektora ekonomista Dmitrija Smirnova pieteikumu, kurā viņš lūdzis no Drošības policijas (DP) piedzīt 50 000 latu par viņam nodarīto morālo un materiālo kaitējumu, kā arī atsaukt godu un cieņu aizskarošas ziņas, informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis.

Atbildētājiem - DP un līdzatbildētājam Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) - atvēlētas 30 dienas paskaidrojumu sniegšanai par prasību, piebilda Sadauskis.

Smirnovs iepriekš informēja, ka prasības pamatā ir 2008.gada rudens notikumi, kad par kritisku viedokļu paušanu saistībā ar Latvijas ekonomikas stāvokli viņu uz divām diennaktīm aizturēja DP. Smirnovs ar prasību tiesā vērsies patlaban, jo nepilnu divu gadu laikā neviena valsts institūcija nav ekonomistam atvainojusies par viņa tiesību rupjo pārkāpšanu.

Tāpat dažādas valsts amatpersonas un ekonomikas analītiķi tagad esot publiski atzinuši to, par ko Smirnovs centies informēt sabiedrību jau 2008.gada rudenī, proti, ka tolaik Latvijas valsts patiešām atradās defolta priekšā. Prasības pieteikumā Smirnovs pieprasīja, lai DP atsauc godu un cieņu aizskarošās ziņas un atvainojas.

"Prasību tiesā iesniedzu, lai turpinātu cīnīties par vārda brīvību Latvijā. DP mani ielika cietumā par to, ka par Latvijas ekonomikas stāvokli atļāvos godīgi pateikt to, ko citi vēlējās noklusēt. Valsts represīvo struktūru patvaļa šajā gadījumā nevar palikt nesodīta, un tāpēc vēršos tiesā. Tiesiskā valstī kādam ir jābūt atbildīgam par cilvēktiesību, kādas ir arī tiesības brīvi paust viedokli, rupju pārkāpšanu. It sevišķi svarīgi tas ir laikā, kad Latvijas valdība faktiski kalpo ārvalstu kapitālam. Ja cilvēkiem nebūs tiesību kritizēt valdošo politiku, mēs varam nonākt atpakaļ represīva, autoritāra režīma varā," uzsvēra Smirnovs.

DP 2009.gada jūnijā izbeidza kriminālprocesu, kas bija sākts pret Smirnovu par viņa izteikumiem saistībā ar iespējamo lata devalvāciju. Kā informēja DP, kriminālprocess pret Smirnovu izbeigts, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Lai gan šis lēmums pieņemts jau jūnijā, vēl jūlija sākumā DP priekšnieks Jānis Reiniks intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzina, ka "joprojām turpinās kriminālprocess par Ventspils augstskolas lektora Dimitrija Smirnova izteikumiem saistībā ar iespējamo lata devalvāciju, bet citi procesi saistībā ar dažādu personu izteikumiem par lata devalvāciju nav sākti". Viņš toreiz laikrakstam skaidroja, ka "joprojām turpinās juristu diskusijas par to, vai šajos izteikumos ir noziedzīga nodarījuma sastāvs vai nav, lai lemtu par kriminālvajāšanas sākšanu".

Kā ziņots, augstskolas pasniedzējs tika aizturēts saistībā ar 2008.gada rudenī vietējā laikrakstā "Ventas Balss" ekspertu diskusijā pausto viedokli un prognozēm par Latvijas ekonomikas attīstību, banku un kreditēšanas sistēmas nākotni.

DP Smirnovam piemēroja vēl divus drošības līdzekļus - sūtījumu saņemšanas adreses paziņošanu un aizliegumu izbraukt no valsts.

Kriminālprocess pret augstskolas rektoru tika sākts saistībā ar viņa paustajiem uzskatiem laikrakstā "Ventas Balss" publicētajā intervijā, kurā Smirnovs pauda viedokli, ka "problēmas ASV ir sīkums salīdzinājumā ar to, kas sagaida mūs. Viņiem tagad dziļums ir sasniegts un sāksies atveseļošanās. Savukārt Eiropas Savienībā problēmas tagad tikai sāksies, un mums būs varbūt 10 vai 20 reižu dziļāka krīze nekā ASV. Zviedrijas bankas caur meitasbankām Latvijā lētos kredītus vairs nevarēs piedāvāt. Viņi pateiks: lūdzu, atdodiet vecos kredītus! Bet ar ko mēs atdosim - vai ar nekustamajiem īpašumiem? Nav, ar ko kredītus atdot!"

"Piramīda ir uzbūvēta, un tagad jāgaida, kad tā sabruks. (..) Vienīgais, ko varu ieteikt: pirmkārt, neglabāt naudu bankās, otrkārt, neglabāt naudu latos, jo tagad tas ir ļoti bīstami," minētajā diskusijā bija norādījis Smirnovs.

Kriminālprocess bija sākts saskaņā ar Krimināllikuma 194.1 pantu, kas paredz, ka nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli personām, kas apzināti izplata nepatiesus datus vai ziņas mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli, ir paredzēta kriminālatbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!