Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu par Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") atstādināšanu no Ventspils mēra amata Administratīvā rajona tiesa atcēlusi tāpēc, ka tas bijis izdots, pamatojoties uz prokuratūras celto apsūdzību, kuru tiesa vēl nav atzinusi par pierādītu.

Tas izriet no Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama sprieduma noraksta pēc Lemberga pieteikuma ierosinātajā lietā par Sprūdža rīkojuma atcelšanu.

"Šādos apstākļos, ņemot vērā Kriminālprocesa likuma 19.pantā noteikto personas nevainīguma prezumpciju, kas nodrošina, ka līdz brīdim, kamēr valsts nepierāda, ka persona ir vainojama sodāmā nodarījumā, tā ir uzskatāma par nevainīgu, tiesas ieskatā, ministram [Sprūdžam] nebija pamata atzīt par pierādītām pieteicējam [Lembergam] izvirzītās apsūdzības saistībā ar Ģenerālprokuratūras vēstulē un rīkojumā norādīto lēmumu pieņemšanu," teikts Lembergam labvēlīgajā Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama spriedumā.

Bez tam Administratīvā rajona tiesa atzinusi, ka Lembergam netika dots pietiekami daudz laika, lai sniegtu ministram paskaidrojumus. Ņemot vērā, ka informācija, ar kuru tika pamatots oktobrī izdotais Lemberga atstādināšanas rīkojums, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīcībā nonāca jau augusta sākumā un tā attiecās uz vairākus gadus senu laika periodu, ministram nebija pamata atstādināšanas rīkojumu izdot steidzamības kārtībā, atzinusi tiesa.

"Tiesa atzīst, ka pieteicēja tiesību ierobežojums - tikt pienācīgi uzklausītam - nav proporcionāls tam, ko ar rīkojuma izdošanu steidzamā kārtā konkrētajos pastāvošajos apstākļos centās sasniegt atbildētāja [VARAM]. Tikai formāla likumā noteikto tiesību piešķiršana pieteicējam sniegt paskaidrojumu nav atzīstama par Administratīvā procesa likuma normām un valsts pārvaldes principiem atbilstošu rīcību," teikts vakar pieņemtajā tiesas spriedumā.

Lai gan vairākus Lemberga pieteikumā paustos argumentus tiesa arī noraidījusi kā nebūtiskus, spriedums taisīts viņam par labu.

Kā ziņots, Lembergs Administratīvajā rajona tiesā pērn 16.novembrī pārsūdzēja Sprūdža rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams Lemberga pieteikumu pilnībā apmierināja. Šo spriedumu viena mēneša laikā no vakardienas var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!