Foto: LETA

Lai panāktu trīs darbinieku atlaišanu no darba, lidosta "Rīga" nolīgusi advokātu, kuram līdz šim samaksāti 139 tūkstoši eiro. Tiesa, šādas naudas tērēšana vēl negarantē rezultātu – šonedēļ Rīgas apgabaltiesa lēma, ka rīkojums par viena no darbiniekiem – Inta Rubeža – atstādināšanu ir nepamatots un viņam jāsamaksā nesaņemtā darba alga, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Vairākas tiesas prāvas pašlaik noris starp lidostu un Raimondu Lazdiņu, Andri Savko un Intu Rubezi, kurus lidosta atbrīvoja no darba par nesankcionētu darbinieku telefonsarunu noklausīšanos.

Pērn decembrī Drošības policija pret trijotni sāka izmeklēšanu, taču apsūdzības viņiem vēl nav izvirzītas.

Lidostas juridisko departamentu pašlaik vada Mārtiņš Krieķis, kurš iepriekš sadarbojies ar lidostas nolīgto advokātu Jāni Vilderu citās lietās. Turklāt Krieķis ar Vildera partneri Pāvelu Rebenoku pēdējo pusotru gadu uzstājas kopā kā uzņēmēja Kirova Lipmana pārstāvji.

Lidosta sākumā negribēja atklāt, ar ko noslēgti līgumi, apgalvojot, ka ar advokātu biroju "Rebenoks un Vilders" neviens līgums slēgts neesot, taču pēc tam, kad līguma esamību raidījumam apstiprināja Vilders, lidostai nebija kur atkāpties.

Lidostas komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane noliedz, ka Krieķis būtu piedalījies iepirkuma organizēšanā. Advokātu izvēlējusies lidostas valde. Pats Krieķis un Vilders apgalvo, ka advokātu birojā Krieķis nekad nav strādājis, bet viņi ir "sadarbojušies dažās publiski zināmās lietās".

Par lidostas darbu atbildīgā Satiksmes ministrija, ko vada "Vienotības" ministrs Anrijs Matīss, par noslēgtajiem līgumiem uzzinājusi tikai tagad. Lidostai pieprasīti paskaidrojumi.

"Ir veikta iepirkuma procedūra. Mēs gan pārbaudīsim, vai tā ir veikta korekti," saka ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

Lidostai ar ministriju jāsaskaņo iepirkumi, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro, bet šajā gadījumā slēgti vairāki līgumi par mazāku atlīdzību ar vienu un to pašu advokātu.

Kopējā summa netiek atklāta, bet raidījumam "de facto" neoficiāli zināms, ka tā varētu pārsniegt 200 tūkstošus eiro.

Innusa atzīst, ka darba strīdiem šādas likmes ir gana augstas: "Nofiksētā stundas likme ir 100 eiro. Mums ir informācija par izmaksāto apjomu 139 tūkstošu eiro apmērā."

Lidostā advokātu nepieciešamību skaidro ar to, ka bijušais ekspremjera Aigara Kalvīša (Vienoti Latvijai) un vairāku iekšlietu ministru padomnieks Lazdiņš un kompānija esot pārāk "cieti rieksti". Viņus aizstāv divi biroji un strīds jau izgājis ārpus vienkārša darba strīda robežām.

"Šī situācija no juridiskā jautājuma viedokļa ir īpaši sarežģīta. Veicot pakalpojuma sniegšanu, atlīdzība ir taisnīga un atbilstoša profesionālam darba ieguldījumam," skaidro advokāts Vilders,

Detaļas par prāvām ir gana skopas, jo pārsvarā sēdes ir slēgtas. Uz slēgtām sēdēm uzstāj lidosta, jo sēdēs izskan komercinformācija. Taču raidījumam "de facto" zināms, ka vienā no prāvām tiesnese sūdzējusies prokuratūrā par viņai netieši izteiktiem draudiem, jo atlaistais Rubezis pieprasījis tiesneses noraidījumu un vēries pret viņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Lidosta ir uzvarējusi pāris pirmās instances tiesas pret trijotni, bet šonedēļ apelācijas tiesa lēma, ka Rubeža atstādināšana bija nepamatota. Spriedumu vēl var pārsūdzēt, bet lidostai nekavējoties jāsamaksā Rubezim vidējā izpeļņa par vairākiem mēnešiem – gandrīz septiņi tūkstoši eiro. Un tiesāšanās izdevumi – divi tūkstoši eiro.

Pilns spriedums vēl nav pieejams, tādēļ nav zināma tiesas motivācija, bet lidosta apliecina, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs.

"Tas, ko es varu pieminēt, ka viņi gan pēc būtības atstādināti nepamatoti, gan ir pārkāpta procedūra," uzskata Lazdiņa, Rubeža un Savko advokāts Indriķis Liepa.

Tikmēr pašā izmeklēšanā par telefonu noklausīšanos, ko veic Drošības policija (DP), būtisku pavērsienu nav. Vasarā vairāki lidostas darbinieki lūdza atzīt viņus par cietušajiem, bet tas tika atteikts. Tas ko DP atklāj par izmeklēšanu ir sekojošais: "Šobrīd notiek iesaistīto personu vainas pakāpes noskaidrošana un viņus rīcības kvalificēšana atbilstoši Krimināllikuma normām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!