Foto: DELFI

Administratīvā apgabaltiesa pirmdien daļēji apmierināja politiskā spēka "Jaunā saskaņa" sūdzību par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu, ar kuru noraidīts tās pieteikums par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Administratīvā apgabaltiesa nolēma uzdot CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74. vēlēšanu iecirknī, 97.vēlēšanu iecirknī un 144.vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā pasludināšanas brīdī.

"Delfi" jau iepriekš ziņoja, ka Rīgas domē neiekļuvusī partija "Jaunā saskaņa", tāpat kā vēl trīs politiskie spēki Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstrīdēja Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus.

CVK visu četru kandidātu sarakstu – "Jaunās saskaņas", partijas "Saskaņa", Latvijas Krievu savienības (LKS) un partijas "Alternative" – pārstāvju iesniegumus par vēlēšanu rezultātiem noraidīja.

Partijas CVK lēmumu pārsūdzēja tiesā.

"Jaunā saskaņa" savā iesniegumā lūdza atcelt gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, gan arī Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu rezultātus.

Šajos iecirkņos balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopumā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga, kuras atbilstoši vēlēšanu likumā un CVK instrukcijā noteiktajam ir uzskatāmas par nederīgām un nav pieskaitītas kopējam vēlēšanu rezultātam. Turklāt astoņiem cilvēkiem neesot dota iespēja nobalsot mājās, jo pie viņiem neieradās vēlēšanu komisijas pārstāvji, liecina LETA arhīvs.

Iepriekšējā tiesas sēdē tiesa partijas pieteikumam pievienoja arī prasību par 74. iecirknī konstatētajām 34 aploksnēm, kas vēlēšanu dienā bija apzīmogotas ar iepriekšējās balsošanas zīmogiem. Līdz ar to kopējais apstrīdēto aplokšņu skaits sastāda 661.

Rīgas vēlēšanu iecirknī Puškina licejā atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevar ieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Savukārt Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā šādas aploksnes bijušas 208. Neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes nolemts atzīt par nederīgām.

Līdz šim jau izskatīta arī LKS sūdzība. Šajā lietā nolēmums gaidāms otrdien, 15. septembrī.

Kopumā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās par nederīgām tika atzītas 847 aploksnes.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notika 29. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!