Foto: Mārtiņš Zilgalvis/F64

Administratīvā rajona tiesa pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādam Baltkrievijas pilsonim, liecina pieņemtais tiesas spriedums.

Vīrietis pērn oktobrī ieceļoja Latvijā un vērsās pie varas iestādēm ar iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Savā iesniegumā viņš lūdza patvērumu Latvijā sakarā ar savu politisko pārliecību un Baltkrievijas spēka struktūru veikto vajāšanu, teikts spriedumā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šogad pavasarī atteica piešķirt bēgļa statusu, bet piešķīra alternatīvo statusu un izsniedza termiņuzturēšanās atļauju uz vienu gadu. Pārvalde nekonstatēja, ka pieteicējs Baltkrievijā būtu bijis kādas partijas biedrs, kandidējis vēlēšanās vai piedalījies publiskās debatēs. Pārvalde gan norādījusi, ka vīrietis ir paudis savu nostāju par valstī notiekošo, rakstot komentārus un sniedzot intervijas "Youtube" kanālam.

Nepiekrītot pārvaldes lēmumam, vīrietis vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, paskaidrojot, ka darbības - video sižetu publicēšana "Youtube" kanālā, dalība vēlēšanās novērotāja statusā, kā arī parakstu vākšana pirms 2020.gada prezidenta vēlēšanām, ir uzskatāmas par politiskām aktivitātēm.

Politisko aktivitāšu dēļ vīrietim ir pamatotas bailes saskarties ar vajāšanu. Minētais "Youtube" kanāls tika atzīts par ekstrēmistisko organizāciju. Iepriekšējais kanāla vadītājs publiski atteicās no minētā kanāla vadīšanas, tāpēc par vienu no kanāla atbildīgajiem kļuva minētais Baltkrievijas pilsonis.

Jau atrodoties Latvijā, Baltkrievijas pilsoņa sieva viņu informēja, ka par vīru un viņa transportlīdzekli interesējās milicija. Ņemot vērā minēto, vīrietis pārtrauca jebkādu saziņu ar radiniekiem, izņemot bērnus. Tāpat viņam ir zināms, ka Baltkrievijā pret viņu ir sākti septiņi kriminālprocesi.

No Latvijas tiesas sprieduma arī izriet, ka vēl atrodoties Baltkrievijā, vīrietis pērn 9.augusta devās uz vēlēšanu iecirkni, lai prezidenta vēlēšanās nobalsotu par Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku. Iznākot ārā no vēlēšanu iecirkņa, viņš uzreiz tika aizturēts un nogādāts milicijas iecirknī, kur trīs stundas gaidīja izmeklētāju.

Tāpat nopratināšanas laikā vīrietim norādīts uz Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas sūdzību, kurā apgalvots, ka viņš ārdījies, necenzēti lamājies un mētājis vēlēšanu urnu. Vīrietis nopratināšanas laikā saņēma aptuveni piecus sitienus ar steku pa muguru, un vēlāk viņš kamerā pavadīja 15 diennaktis. Pēc atbrīvošanas vīrietim pieprasīja parakstīt dokumentu par to, ka viņš nepiedalīsies jebkāda veida akcijās, draudot ar kriminālatbildību. Pēc dokumenta parakstīšanas viņam draudēts izrēķināties ar ģimeni.

LETA jau rakstīja, ka Latvija no pagājušā gada vasaras beigām līdz šim brīdim saņēmusi vairāku desmitu Baltkrievijas pilsoņu lūgumus par patvēruma piešķiršanu.

9.augustā Baltkrievijā notika valsts prezidenta vēlēšanas. Valsts iestāžu paziņoto vēlēšanu rezultātu nesakritība ar nevalstisko organizāciju veikto aptauju rezultātiem, kā arī neskaitāmie pārkāpumi pirmsvēlēšanu laikā un vēlēšanu dienā, tostarp kandidātu un aktīvistu apcietināšana, iebiedēšana un pret civiliedzīvotājiem vērstā vardarbība, bija izraisījusi plašus Baltkrievijas sabiedrības protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!