Foto: LETA

Piektdien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai prokurors nodevis tā dēvēto Rīgas pils ugunsgrēka lietu, portāls "Delfi" uzzināja ģenerālprokuratūrā.

Pamatojoties uz apsūdzību, pie kriminālatbildības sauktas divas uzņēmuma norīkotās atbildīgās personas, kurām bija jāraugās par normatīvajos aktos paredzēto ugunsdrošības prasību ievērošanas nodrošinājumu.

Tāpat pie kriminālatbildības saukta arī uzņēmumā strādājošā persona, kuras nevērīgā rīcība darba laikā izraisīja ugunsgrēku.

Vienlaikus prokurors kriminālprocesu tiesai nodevis arī pret četrām juridiskām personām, norādot, ka tām jāpiemēro piespiedu ietekmēšanas līdzekļi par Rīgas pils rekonstrukcijas laikā nepienācīgi veiktu uzraudzību un kontroli.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 2013.gada 20.jūnijā un to izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Iepriekš ir bijušas vairākas spekulācijas par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem. Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pieaicinātie eksperti apgalvoja, ka notikušajā ir vainojami būvnieki. Tikmēr pils remontētāju pilnsabiedrības "SBRE" piesaistītie britu eksperti apgalvoja, ka ugunsgrēks izcēlies pils daļā, kurā nekādi būvdarbi nenotika.

Ierosinātais kriminālprocess par Rīgas pils ugunsgrēku joprojām atrodas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldē.

Rīgas pils daudzmiljonu rekonstrukcija bija uzticēta pilnsabiedrībai "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re & Re" un "Skonto būve" izveidota apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!