Foto: DELFI
Tiesu priekšsēdētājiem katra gada sākumā, sadarbojoties ar tiesnešiem un ņemot vērā tiesas rīcībā esošos resursus, būs jānosaka lietu izskatīšanas termiņu standartu - to, kāds būs vidējais lietu izskatīšanas termiņš.

To paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par tiesu varu".

Grozījumi, kurus parlaments ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā, arī noteic, ka par lietu izskatīšanas termiņa standartu tiesu priekšsēdētājiem līdz katra gada 1. februārim ir jāinformē Tieslietu padome.

Turklāt tiesu priekšsēdētājiem likums tagad uzliks par pienākumu pārraudzīt faktiskos lietu izskatīšanas termiņus tiesā.

Tāpat likums turpmāk noteiks, ka atklātās tiesas sēdēs pieņemtie spriedumi pēc to spēkā stāšanās ir jāpublicē internetā. Tīmeklī būs jāpublisko arī tiesu pieņemtie lēmumi.

Lai mazinātu tādus gadījumus, kad tiesas sēdes nenotiek tādēļ, ka prokurors vai kāds no procesā iesaistītajiem zvērinātajiem advokātiem ir aizņemts citā tiesas sēdē, tiesu informatīvajā sistēmā izveidotajā tiesu sēžu kalendārā būs jāfiksē informāciju par advokātu un prokuroru aizņemtību. Šīs atzīmes būs jāņem vērā, plānojot lietu izskatīšanu tiesās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!