Rīgas dome apsver iespēju tiesas ceļā panākt Jūras akadēmijas pārvākšanos no tās pašreizējās atrašanās vietas Kronvalda bulvārī 8 uz jaunajām telpām Daugavgrīvā.
Rīgas domes deputāte Sandra Grīnberga trešdien žurnālistiem pauda, ka "šī ir vienīgā iespēja, kā piespiest Jūras akadēmiju izvākties no domei piederošā nama. Akadēmijai jau pirms diviem gadiem beidzās nomas līgums par telpu izmantošanu, visu šo laiku Jūras akadēmija pilsētai nomas naudu nav maksājusi".

Savukārt Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš pastāstīja, ka akadēmija nevar pārcelties uz Daugavgrīvu, jo remontdarbiem nav piešķirts pilnīgs finansējums. Pašlaik no sešām akadēmijai nepieciešamajām ēkām ir renovētas divas - mācību korpuss un kopmītnes korpuss.Bērziņš arī norādīja, ka jaunajā vietā akadēmijai būs jāizbūvē ēdnīcas ēka, kas maksās aptuveni miljonu latu, bet "sūtīt studentus bada nāvē es nejūtos tiesīgs".

Augstskolas rektors klāstīja, ka akadēmija jau sen vēlas pārcelties, bet nav līdzekļu ēku remontam. Kopš 1998.gada akadēmijai bija plānots piešķirt 700 000 latu katru gadu, bet pilnīgs finansējums piešķirts tikai divus gadus, pēc tam akadēmijas jauno ēku remontam piešķīra 400 000, pērn tikai 100 000 latu, bet šogad - 460 000 latu.

Bērziņš sacīja, ka akadēmija maksā īri un pilda savas saistības, savukārt, izliekot akadēmiju no pašreizējām telpām, tā "tiks iznīcināta". "Ja būs jāatstāj ēkas, studiju process apstāsies un jūrniecības augstskola, kas ļoti labi sevi rekomendēja starptautiskajā līmenī, būs iznīcināta".

Akadēmijas rektors noradīja, ka pašreizējā ēka Kronvalda bulvārī 8 ir avārijas stāvoklī. To apliecināja arī domes Īpašuma pārvaldes vadītājs Oļegs Burovs, piebilstot, ka šīs ēkas remontam jau pirms diviem gadiem bija izstrādāts projekts, kas pašlaik jau novecojis un būs jāpārstrādā. Tāpat Burovs pauda, ka dome līgumu ar Jūras akadēmiju noslēgusi līdz šā gada 1.septembrim un augstskola par ēkas daļas izmantošanu maksā 167,81 latu mēnesī.

Burovs stāstīja, ka uz ēku Kronvalda bulvārī 8 dome iecerēja pārcelt divas mūzikas skolas un pūtēju orķestri "Rīga". Pašlaik mūzikas skolas atrodas privātīpašnieku mājās un domei jāmaksā īres maksa, turklāt īpašnieki vēlas, lai skolas atbrīvotu telpas.

Pirms diviem gadiem domes priekšsēdētājs, pašreizējais premjers Andris Bērziņš vērsās pie valdības ar aicinājumu pārcelt Jūras akadēmiju un pilnvaroja domes amatpersonas runāt ar akadēmiju par ēkas atbrīvošanu, klāstīja Burovs.

Grīnberga pavēstīja, ka pašreizējās Jūras akadēmijas telpās dome plānojusi izvietot Jāzepa Mediņa mūzikas skolu un Rīgas 1.mūzikas skolu. "Ēka Skolas ielā, kurā atrodas Mediņa mūzikas skola, atrodas katastrofālā stāvoklī. Tā nav piemērota mācībām, turklāt ēka neatbilst ugunsdrošības noteikumiem," teica Grīnberga. "Līdzīgā situācijā ir arī Rīgas 1.mūzikas skola. Abu šo izglītības iestāžu pārvietošana uz Kronvalda bulvāri 8 būtu lieliska izeja no situācijas. Šajā ēkā ir lieliska koncertzāle, tāpēc tā būtu piemērota arī pūtēju orķestra "Rīga" izmitināšanai," viņa skaidroja.

Grīnberga arī pauda neizpratni par ēkas Kronvalda bulvārī stāvokli. "Nams burtiski brūk kopā, un lietošanas kārtībā ir tikai dažas telpas. Nesaprotu, kāpēc izglītības ministrija nepainteresējas, kādos apstākļos studenti mācās."

Lai Kronvalda bulvārī 8 varētu ievietot mūzikas skolas, ēkai esot nepieciešams kapitālais remonts. Tā veikšanai dome jau atvēlējusi 2 miljonus latu, pauda Grīnberga. Savukārt Burovs sacīja, ka nekādu naudu dome nav piešķīrusi.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sabiedrisko attiecību speciālists Ģirts Pūle pavēstīja - lai Latvijas Jūras akadēmiju varētu pārvietot uz telpām Daugavgrīvā, Flotes ielā 6/8, IZM kopš 1998.gada rekonstrukcijas darbos esot ieguldījusi 1,9 miljonus latu, piesaistot šim mērķim gan Valsts investīciju programmas līdzekļus, gan Privatizācijas fonda līdzekļus.

"Lai atbrīvotu ēku Rīgā, Kronvalda bulvārī 8, bez jau minētajiem 1,9 miljoniem latu un šajā gadā apgūstamajiem 0,46 miljoniem latu, vēl nepieciešami papildu 0,76 miljoni latu. Tie ir ieplānoti Valsts investīciju programmā. Ministrija dara visu iespējamo, lai iegūtu šos papildus nepieciešamos līdzekļus, diemžēl Valsts investīciju programmas iespējas ir ierobežotas. Latvijas Jūras akadēmijai būs reāla iespēja atbrīvot ēku Rīgā, Kronvalda bulvārī 8, tikai pēc šo līdzekļu apgūšanas."

Pūle norādīja, ka ar informāciju par beigušos nomas līgumu un nemaksāto nomas naudu tiek maldināta sabiedrība. Savukārt Burovs pauda, ka IZM domi iepriekš informējusi, ka akadēmija ēku varēs atbrīvot 2003.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!