Kādas Rīgas tiesas kancelejas vadītāja vietniecei piemērots disciplinārsods - piezīme - par neizpaužamu datu izpaušanu, jo viņa telefoniski kādu privātpersonu informējusi par tiesā saņemtu juridiskas personas prasības pieteikumu pret minēto fizisko personu.

Tiesu administrācijas (TA) pārstāvis Gatis Tauriņš sacīja, ka notikumi risinājušies šādi: uz tiesu piezvanījusi kāda fiziska persona, vaicājot, vai pret viņu nav iesniegts prasības pieteikums, uz ko minētā tiesas darbiniece, izmantojot Tiesu informatīvo sistēmu, kurā pieejamie dati ir klasificēta jeb ierobežotas pieejamības informācija, sniegusi apstiprinošu atbildi.

Savukārt fiziskā persona - potenciālais atbildētājs, uzzinot par prasības pieteikumu, pats rakstveidā informējis tiesu par savu pieraksta adresi, norādot, kā tā atšķiras no prasības pieteikumā norādītās, tādējādi firmas prasības izskatīšana nav piekritīga konkrētajai tiesai.

Savukārt tiesa rezultātā atteikusies pieņemt firmas prasību izskatīšanai, par ko firmas vadība sūdzējusies Augstākajā tiesā (AT), lūdzot izvērtēt rajona tiesas tiesneša un darbinieces atbilstību likumdošanai.

AT sūdzību pārsūtījusi izskatīšanai pēc piekritības Tieslietu ministrijai (TM), kas izvērtējusi tiesneša rīcību, bet pēc tam TA, vērtējot tiesas darbinieces rīcību, konstatējusi, ka, apstiprinot juridiskās personas prasības saņemšanu tiesā, kas vērsta pret konkrēto privātpersonu - potenciālo atbildētāju, viņa ir pārkāpusi tiesību aktus un izpaudusi klasificētu informāciju.

Kā atzīmēja Tauriņš, ziņas no Tiesu informācijas sistēmas par tiesā saņemtajiem prasības pieteikumiem kā ierobežotas pieejamības informācija tika noteikta pēc tam, kad par šo datu pieejamību TM sūdzējās viens no Ventspils tranzīta biznesā iesaistītiem uzņēmumiem.

Tolaik tika atzīts, ka informācija par prasības pieteikumiem, kas līdz tam ik nedēļu tika sniegta plašākai sabiedrībai, uzskatāma par ierobežotas pieejamības informāciju, jo ļauj potenciālajiem atbildētājiem vēl līdz lietas ierosināšanai tiesā veikt dažādas darbības, lai izvairītos no saistībām, piemēram, atsavināt savus aktīvus un īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!