Rīgas apgabaltiesā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā un Jūrmalas tiesā uzsākta tiesas sēžu protokolēšana skaņu ieraksta formā, portālu "Delfi" informēja Tiesu administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākais referents Gatis Tauriņš.
Tiesu administrācija katrā tiesā ir aprīkojusi vienu tiesas zāli ar profesionālu skaņu ierakstīšanas aparatūru, lai fiksētu tiesas sēdēs gaitu skaņu ierakstā. Skaņu ierakstu izmantos tiesas sēžu ierakstīšanai krimināllietu izskatīšanas laikā.

Skaņu ierakstu tiesās veiks līdz nākošā gada aprīlim, lai pārbaudītu tehnoloģijas piemērotību tiesas sēžu ierakstīšanai un sagatavotu priekšlikumus nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, norāda Tauriņš.

Tieslietu ministrijas izveidotā darba grupa izstrādās koncepcijas projektu par skaņu ieraksta un video konferenču izmantošanu tiesas procesā. Tieši tiesās gūto pieredzi izmantos koncepcijas izstrādē.

Ar skaņu ierakstu palīdzību Tiesu administrācija cer uzlabot tiesas procesa un tiesas sēžu protokolu kvalitāti.

Tiesas sēžu skaņu ieraksti tiek sagatavoti elektronisku failu veidā. Tie ir "mp3" faili, kuru iespējams noklausīties uz jebkura datora, bez īpaša aprīkojuma un programmatūras.

Iecerēts, ka tiesas sēžu ieraksti tiks apkopoti tiesu informatīvajā sistēmā. Tie būs pieejami tāpat kā rakstveida protokoli – tiesai, lietas dalībniekiem un ieinteresētām personām. Gan tiesas, gan tiesu lasītavas iecerēts aprīkot ar atskaņošanas aparatūru, lai nodrošinātu lietas dalībniekiem un ieinteresētajām personām iespēju iepazīties ar tiesas sēdes ierakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!