Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa piektdien atzina, ka Saeimas deputāts Jānis Ādamsons bijis PSRS VDK Robežapsardzības spēku štata darbinieks.

Prokuratūra uzskata, ka spriedums atzīst Ādamsona sadarbību ar VDK; deputātam spriedums nav skaidrs.

Ādamsons pēc sprieduma nolasīšanas žurnālistiem nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs, jo viņam pēc tā nav kļuvis skaidrs, vai viņš atzīts par VDK darbinieku, vai nē.

To, ka viņš ir strādājis robežsardzē, Ādamsons nekad nav noliedzis. Tādēļ vispirms viņš vēlas iepazīties ar spriedumu sīkāk, lai lemtu par tālāko rīcību.

"Man pēc būtības nepaliek skaidrs, kāds lēmums ir pieņemts," sacīja Ādamsons, piebilstot, ka lēmums "ir diezgan dīvains".

Ādamsona advokāts Vairis Reinholds žurnālistiem teica, ka varētu pārsūdzēt šo spriedumu kasācijas kārtībā, jo tiesa nav atbildējusi uz prokurora atzinumā uzdoto jautājumu, vai Ādamsons ir bijis VDK štata darbinieks.

Reinholds pauda, ka tiesa varētu būt pārkāpusi kriminālprocesa normas, ja šāds spriedums tiek izprasts par sliktu Ādamsonam.

Kriminālprocesā noteikts, ka tiesai spriedumā jāizmanto tāds pats formulējums, kāds minēts prokurora atzinumā, ja vien izmaiņas nav par labu pārbaudāmajai personai.

Advokāts stāstīja, ka šāds tiesas lēmums nekādā gadījumā nevar būt par pamatu, lai Saeima lemtu par Ādamsona deputāta mandāta anulēšanu.

Viņš sacīja, ka apelācijas sūdzību diez vai iesniegs, jo tiesas konstatētais fakts pēc būtības netiek apstrīdēts - visiem zināms, ka Ādamsons bijis robežsargs.

Savukārt prokurors Kārlis Kudreņickis žurnālistiem pauda, ka lēmums ir pilnīgi skaidrs un Ādamsona sadarbība ar VDK tajā ir atzīta.

Pēc viņa vārdiem, ir atzīts, ka Ādamsons darbojies robežapsardzības spēkos. Tā kā robežapsardzības spēki bija pakļauti VDK, tad arī konstatēta darbība šajā struktūrā.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš BNS šo tiesas spriedumu atteicās komentēt līdz brīdim, kad ar to būs iepazinies. Tāpat viņš pauda, ka Ādamsons šo spriedumu varētu arī pārsūdzēt un tādējādi "šī lieta vilksies vēl ilgi".

Kusiņš arī pieļāva, ka spriedums ir labvēlīgāks prokuratūrai.

Ja arī spriedums atzītu sadarbības faktu, par mandāta anulēšanu vēl ir jālemj Saeimai. Priekšlikumu par diskusiju un lēmuma pieņemšanu par deputāta izslēgšanu var ierosināt jebkura komisija vai desmit deputāti.

Tiesa lēmumā norādīja, ka Ādamsonam piešķirtas speciālās dienesta pakāpes pēc PSRS VDK rīkojuma. Tāpat tiesa konstatēja, ka viņam amati piešķirti pēc PSRS VDK robežapsardzības karaspēka amatpersonu pavēlēm.

Lēmumā atzīmēts, ka liecinieki - bijušās LPSR VDK vadītāji Edmunds Johansons un Jānis Trubiņš - atzinuši, ka robežapsardzības spēki bijuši PSRS VDK pakļautībā, tas atzīts arī pārbaudes lietas dokumentos.

Bijušā VDK darbinieka Voldemāra Bauera un Ādamsona dienesta biedra Jāņa Martukāna liecības savukārt ir pretrunā ar pārējiem pierādījumiem. Turklāt pētījumus par vēsturi, ar kuriem tiesu iepazīstināja Bauers, par pierādījumiem uzskatīt nevar, atzīts spriedumā.

Tiesa nolasīja lēmumu pārpildītā zālē ar žurnālistiem un Ādamsona atbalstītājiem. Ādamsonu sagaidīja ar saucieniem "Lai dzīvo Ādamsons!", "Jāni, turies!" un līdzīgiem, kā arī sveica deputātu ar ziediem.

Savukārt pēc sprieduma nolasīšanas izskanēja kliedzieni par ticību tam, ka Ādamsona "rokas nav asinīs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!