Foto: LETA

Tiesībaizsardzības iestāžu vadītāji piektdien pauduši vienotu atbalstu Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātajam piedāvājumam veidot ilgtermiņa izglītības konsorciju "Iekšējā drošības akadēmija".

Tieslietu ministrijas pārstāve Evija Rimšāne sacīja, ka piektdien Noziedzības novēršanas padomes (NNP) augstāko amatpersonu tiesībaizsargājošo iestāšu vadītāju foruma laikā tika apspriesta tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas pilnveide.

Viņa pavēstīja, ka "Iekšējās drošības akadēmijas" izveidē piedalītos IeM, Valsts policijas koledža, Rīgas Stradiņa Universitāte un Latvijas Universitāte.

Konsorcijs sagatavotu speciālistus iekšlietu iestāžu vajadzībām, paredzot pieprasījumam atbilstošu un kvalitatīvu izglītības piedāvājumu, iekšlietu sistēmas specifiskajām prasībām atbilstošu mācību infrastruktūras izveidi un profesionāla pedagoģiskā personāla nodrošinājumu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) diskusijā pauda pārliecību, ka bez šādas mācību iestādes nav iedomājama efektīva, profesionālu izmeklētāju un operatīvo darbinieku sagatavošana cīņai pret noziedzību.

Foruma dalībnieki izvērtēja arī būtiskākos tiesvedību ilgumu ietekmējošos faktorus. Tika apspriesti iespējamie risinājumi, kā mazināt liecinieku un apsūdzēto neattaisnotu neierašanos uz tiesas sēdēm. Tika secināts, ka jāefektivizē piespiedu naudas piemērošana par neattaisnotu neierašanos tiesas sēdē un jāvērtē iespēja likumā paredzēt jaunus piespiedu līdzekļus, kas sekmētu liecinieku un apsūdzēto ierašanos tiesā. Šo izvērtējumu veiks Tieslietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!