Pat ja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu kopētājs, kas kļuvis pazīstams ar segvārdu "Neo", patiešām ieradīsies Latvijā, kā svētdien solīja savā mikroblogā sociālajā tiklā "Twitter", tiesībaizsardzības iestādes īpašus pasākumus viņa sagaidīšanai neveiks.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) portālam "Delfi" norādīja, ka nav skaidra personas, kas slēpjas zem "Neo" vārda, identitāte, tāpēc pat gadījumā, ja viņš ieradīsies Latvijā, viņu speciāli nemeklēs.

Mūrniece norādīja, ka policija, izmeklējot datu noplūdi no VID EDS, strādājot divos virzienos. Pirmkārt, policija izvērtē, vai noticis kibernoziegums, otrkārt, pēta pašu datu "novilkšanas" gadījumu, lai konstatētu, vai ir pieļauta ar likumu aizsargātas informācijas izpaušana.

Gan Mūrniece, gan finanšu ministrs Einars Repše (JL) žurnālistiem sacīja, ka pārbaudes vēl joprojām turpinās. Taču, kā atzina Repše, ja vispār būšot grēkāži, tad viņu būšot vairāki.

Jau vēstīts, ka "Neo", kurš pagājušajā nedēļā sāka publiskot, pēc viņa teiktā, no VID EDS iegūtos datus - divu Rīgas pašvaldības uzņēmumu un "Parex bankas" amatpersonu un darbinieku algu sarakstus - svētdien solīja tuvākajā laikā ierasties Latvijā. Līdz šim viņš apgalvojis, ka atrodas Īrijā vai Lielbritānijā.

Ziņas par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu noplūdi no VID EDS izskanēja pirms divām nedēļām. Atbildību par datu ieguvi uzņēmusies persona vai personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!