Foto: LETA

Ir nepieciešams nevilcinoties izstrādāt valsts plānu, kā samazināt bērnu skaitu bērnu namos un palielināt atbalsta mehānismu alternatīvās aprūpes sniedzējiem, piemēram, audžuģimenēm un aizbildņiem, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Viņaprāt, šo procesu paātrinātu deinstitucionalizācijas plāna izstrāde un jau esošā finansējuma pārplānošana, nepieprasot tam papildu līdzekļus.

Tiesībsargs norāda, ka šobrīd VSAC finansē no valsts, bet audžuģimenes un aizbildņus daļēji no pašvaldības budžeta. Bērnu aprūpes un uztura finansējums atšķiras atkarībā no aprūpes formas juridiskā statusa – bērna aprūpei un uzturam audžuģimenē pabalsts nedrīkst būt mazāks par 27 latiem mēnesī, savukārt aizbildnībā esošam bērnam – 32 latiem mēnesī. "Ir pilnīgi skaidrs, ka finansējums ir nepietiekams, jo faktiskās izmaksas ir daudz lielākas. Salīdzinājumam valsts viena bērna aprūpei VSAC 2010.gadā maksāja 492,32 latus mēnesī," norāda tiesībsargs.

Viņš atzīst, ka līdz šim saņemtajās atbildīgo iestāžu atbildēs "dominē tādi vārdi kā "plāna projekts", "plāno izvērtēt iespēju" un citi tik pat nekonkrēti apzīmējumi bez konkrēta termiņa un rezultāta, kas atduras pie cita bezzobaina termina "esošā budžeta ietvaros"". "Īstenošanas termiņi nemitīgi tiek pārcelti tālākā nākotnē. Kad konkrēti valsts sāks risināt bērnu namu jautājumus un sakārtos finansēšanas kārtību, atbildēs netiek norādīts!" sašutis ir tiesībsargs.

Viņš uzsver, ka ministriju kopēja nostāja bērnu tiesību jautājumu risināšanai ir nozīmīgs priekšnoteikums darba grupu efektivitātei un veiksmīgai darbībai. Tāpēc tajās jāiesaista arī Finanšu ministrijas augsta līmeņa ierēdņi, kuri ir arī pilnvaroti pieņemt lēmumus, "lai kārtējais plāns nepārvērstos par bezjēdzīgu dokumentu bez reāla finansējuma", uzsver Jansons.

Otrdien tiesībsargs uzstājās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā ar ziņojumu par bez vecāku gādības palikušu bērnu līdz 3 gadu vecumam tiesību ievērošanu Latvijā. Līdz šim Tiesībsarga biroja un atbildīgo iestāžu sadarbība nav bijusi pietiekama, tādēļ tiesībsargs aicināja politiķus pievērst pastiprinātu uzmanību šim jautājumam un veikt tūlītējus pasākumus situācijas uzlabošanai. Arī Labklājības ministrijas pārstāvji piekrita, ka nepieciešams izstrādāt deinstitucionalizācijas plānu un pārplānot esošo finansējumu, informē Tiesībsarga birojs.

"Dienā, kad Eiropas Padome balsos par cilvēktiesību komisāru, mums nevajadzētu aizmirst arī par cilvēktiesību ievērošanu tepat Latvijā," norāda tiesībsargs.

Jau vēstīts, ka Jansons iepriekš nāca klajā ar ierosinājumu likvidēt bērnu namus un bez vecākiem palikušos bērnus aprūpēt tikai ģimeniskā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!