Foto: LETA
Tiesībsargs Juris Jansons aicina uzņēmumus un iestādes pilnveidot ģimenes biļešu modeli, lai atbalstītu trīs un vairāk bērnu ģimenes, informēja tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.

Tiesībsargs secinājis, ka ģimenēs, kurās aug trīs vai vairāk bērni, tikai divi bērni saņem ģimenes biļetes sniegtās priekšrocības, pārējiem šāda iespēja ir liegta. Ģimenes biļete jeb "biļete diviem pieaugušajiem un diviem bērniem" ir atbalsts ģimenēm, tomēr tas neveicina daudzbērnu ģimeņu piekļuvi kultūras un atpūtas pasākumiem.

Lai arī ir apsveicama uzņēmēju un iestāžu aktivitāte piedāvāt ģimenes biļetes, tomēr klasiski pieņemtais ģimenes biļetes modelis - divi pieaugušie un divi bērni - būtu jāpārskata, jo ikvienam daudzbērnu ģimenē dzīvojošam bērnam ir tiesības iesaistīties savam vecumam un brieduma pakāpei atbilstošos izklaides pasākumos. Piemēram, ģimenēm, kurās aug trīs vai vairāk bērni, katrai bērna biļetei varētu piemērot atlaidi, rosina tiesībsargs.

"Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam norādīts, ka 2030.gadā Latvijā būs sabiedrība, kas ir draudzīga pret ikvienu, īpaši labvēlīga pret bērniem un vecākiem cilvēkiem un ģimene un bērni joprojām būs viena no centrālajām vērtībām Latvijā. Lai īstenotu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā izvirzīto, praktiski soļi ir jāsper jau tagad," uzsver Jansons.

ANO Konvencijā par bērna tiesībām ir aktualizēti jautājumi, vai bērniem ir vienlīdzīga pieeja izklaides pakalpojumiem un vai izklaides pasākumiem paredzētie resursi ir taisnīgi sadalīti starp bērniem un pieaugušajiem. Konvencija arī nosaka, ka valstij jāatbalsta vecāki un jāstimulē bērna tiesības uz vispusīgu līdzdalību kultūras dzīvē un jāgādā par vienādu iespēju radīšanu kultūras un radošajai darbībai, brīvā laika pavadīšanai un atpūtai.

"Līdz ar to ģimenes biļešu modelis būtu jāpapildina, un valsts un pašvaldības iestādēm, kuras ģimenēm ar bērniem sniedz ar kultūru, jaunradi, brīvā laika pavadīšanu vai atpūtu saistītus pakalpojumus, būtu jākļūst par pozitīva parauga radītājiem," aicina Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!