Foto: DELFI
Tiesībsargs Romāns Apsītis, kuram 28.februārī beidzas četru gadu pilnvaru termiņš, nekad nav gribējis strādāt šajā amatā un savam darbam liktu viduvēju atzīmi, viņš atzinis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto".

Apsīti Saeima apstiprināja pirms četriem gadiem kā kompromisa kandidatūru pēc diviem neveiksmīgiem balsojumiem, atgādina raidījums.

Apsītis kā savus panākumus vairākkārt nosauc labu biroja telpu atrašanu un nemitīgo cīņu par finanšu līdzekļiem, kas pēdējos trīs gados sarukuši vairāk nekā uz pusi. Tomēr viņš atzīst, ka šai amatā nekad nav gribējis būt, un ar prieku to atstās. "Es sākumā teicu nē, jo es skaidri apzinājos, ka šis darbs nav man piemērots. Un ja četrus gadus es esmu uz adatām nosēdējis, tad man ar to pilnīgi pietiek," LTV sacīja Apsītis.

Arī cilvēku, kuri meklē palīdzību pie Tiesībsarga, kļūst aizvien mazāk. Pirmajā darbības gadā tas saņēma 5122 iesniegumu, bet nākamajā to bija 4936, bet 2009.gadā to skaits saruka vēl par tūkstoti un bija 3603, savukārt pērn saņemti aptuveni 3200 iesniegumu.
Tai pat laikā bieži vien sūdzības nav pamatots. Apsītis stāsta, ka sūdzības pārsūta personāla daļai. "Tie jau saka – iznāk tā, ka gribās paņemt pistoli un viņu nošaut, lai viņš izbeidz šitā te! Nu nepamatoti raksta!" sacīja Apsītis.

Tiesībsargs savā ziņā kļuvis par tādu kā bezmaksas juridisko konsultāciju biroju, savukārt plašāka skatījuma un skaļākas balss pietrūcis. Arī uz Satversmes tiesu Tiesībsargs pa šo laiku gājis tikai vienreiz, lai cīnītos par ieslodzīto tualešu vietu nožogojuma paaugstināšanu, atgādina raisījums.

Jau ziņots - iespējams, ka koalīcijā ietilpstošās apvienības "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, kā arī opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) varētu vienoties par kopīgu tiesībsarga amata kandidātu. Līdz 10.februārim jāizvirza kandidāti tiesībsarga amatam, jo pašreizējā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī, un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs.

Tiesībsargu pēc ne mazāk kā piecu Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina Saeima.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš, kad amata pienākumus sāks pildīt jaunais tiesībsargs, būs pieci, nevis četri gadi, kā līdz šim, paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Tiesībsarga likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!