Foto: DELFI

Tiesībsargs Juris Jansons nepiekrīt nevalstisko organizāciju viedoklim, ka bērnu grāmatu par dzimumu līdztiesību izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus, aģentūru BNS informēja Tiesībsarga birojs.

Tiesībsarga birojs trešdien saņēmis vairāku nevalstisko organizāciju parakstītu protesta vēstuli pret grāmatu "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards", kā arī metodiskā materiāla pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm" izdošanu un izplatīšanu. Grāmatas, kuras rosina lauzt stereotipus par dzimumu lomām un stiprināt dzimumu līdztiesību, trešdien sacēlušas lielu ažiotāžu.

"Nevaram piekrist, ka šīs grāmatas publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus, gluži pretēji – tā aizstāv bērna tiesības uz individualitāti un veicina bērnu iespēju attīstīt savas spējas neatkarīgi no dzimuma, līdz ar to tā atbilst sabiedrības interesēm," norādīja Tiesībsarga birojs.

Jansons arī uzsvēra – uzskats, ka šīs grāmatas ir pretrunā ar bērnu orientāciju uz ģimeni, ir vēstules autoru interpretācija.

Tiesībsarga birojs atgādināja, ka grāmatu adaptācijai latviešu valodā Labklājības ministrija izveidoja darba grupu, kurā piedalījās divi bērnu psihologi, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra un citu organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka grāmatas "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" tulkotas no dāņu valodas un izdotas ar Ziemeļu Ministru padomes atbalstu. Tās domātas pirmsskolas vecuma bērniem diskusiju veicināšanai par zēnu un meiteņu lomām. Skolotājiem izdots arī metodiskais materiāls un paredzēta apmācība.

Nevalstiskās organizācijas, no kurām lielākā daļa aizstāv kristīgās vērtības, paudušas sašutumu par grāmatu izdošanu bērnudārzniekiem un pieprasījušas labklājības ministres atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!