Foto: DELFI

Tiesībsargs Juris Jansons ir iesniedzis Satversmes tiesā pieteikumu saistībā ar likumam neatbilstošu mediķu darba samaksas palielinājumu 2020. gadā, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Tiesībsargs Satversmes tiesai norāda, ka likumā "Par valsts budžetu 2020.gadam" nav ņemts vērā Saeimas Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzētais veselības aprūpes darba samaksas pieaugums 2020. gadā par 20%.

Jansons uzskata, ka šāda rīcība neatbilst Satversmes 1. pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī 66. pantam, kas nosaka - ja Saeima pieņem lēmumu, kas saistīts ar budžetā neparedzētiem izdevumiem, tad likumā jāparedz arī līdzekļi, ar kuriem segt šos izdevumus.

Laikraksts atgādina, ka pirms pieteikuma iesniegšanas tiesībsargs nosūtīja vēstuli Saeimai, kurā aicināja to līdz 1. jūnijam likumā "Par valsts budžetu 2020. gadam" veikt grozījumus un rast finansējumu, lai varētu paaugstināt mediķu darba samaksu atbilstoši likumā noteiktajam.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbildes vēstulē tiesībsargam ir atzinusi Saeimas antikonstitucionālo rīcību, pieņemot likumu, bet neparedzot finansējumu pilnā apmērā mediķu darba samaksas paaugstināšanā. Komisija norāda, ka devusi uzdevumu ar likuma spēku valdībai nekavējoties sākt jautājuma risināšanu. Komisija jūlijā tikšoties ar atbildīgajām ministrijām un ekspertiem, lai turpinātu meklēt risinājumu.

Tomēr 1. jūnijā beidzās termiņš, kādā tiesībsargs aicināja Saeimu veikt grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2020. gadam".

Jau vēstīts, ka pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020. gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Politiķi vienojās izmantot šo naudu, par 20% palielinot zemāko atalgojumu rezidentiem un par 10% - pārējām ārstniecības personām.

Mediķu profesionālās organizācijas jūnija sākumā aicināja valdību jau šogad lemt par atalgojuma palielināšanu par 10%, bet nākamgad - par 20%. Šādu nostāju pauda Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Māsu asociācija un Latvijas Jauno ārstu asociācija.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) 30. jūnijā preses konferencē sacīja, ka neskaidrība par to, kā un kādā ātrumā atkopsies tautsaimniecība no Covid-19 radītās krīzes, neļauj ar pārliecību teikt, ka jau šogad varēs palielināt mediķu atalgojumu par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!