Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons neizslēdz iespēju, ka varētu atkāpties no tiesībsarga amata, liecina Jansona ceturtdienas ieraksts sociālajā tīklā "Facebook".

Ceturtdienas vakarā, atklātībā nonākot ziņām par to, ka Saeimā varētu tikt rosināts jautājums par Jansona atcelšanu, tiesībsargs savā "Facebook" profilā lakoniski pavēstīja: " Apsveru demisiju... Lai jau tiem gudriniekiem tiek prieciņš! Un ar Dombrovska veiksmes stāstu tik un tā rēķinus samaksāt ir grūti."

Portāls "pietiek.com" ceturtdien vēsta, ka Saeimas deputāti apsver iespēju ierosināt Jansona atcelšanu, jo stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru atzīts, ka tagadējais tiesībsargs, būdams Īpašo uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās (ĪUMEPL) sekretariāta vadītājs, nolaidīgi un nekvalitatīvi pildījis amata pienākumus. Šāds pārkāpums, saskaņā ar likumu, nav savienojams ar tiesībsarga statusu.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesnešu kolēģija trīs tiesnešu sastāvā nesen lēmusi, ka Administratīvā apgabaltiesa pamatoti noraidījusi Jansona sūdzību par viņam piemēroto disciplinārsodu.

Sodu viņš saņēma ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres, tagadējās premjerministres Laimdotas Straujumas (V) rīkojumu vēl 2009.gadā. Jansonam par amata pienākumu nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu tika noteikts disciplinārsods – no viņa mēnešalgas trīs mēnešus tika ieturēti 10%.

Saskaņā ar tiesas spriedumu Jansons, atbrīvojot no darba divas ĪUMEPL darbinieces, nodarījis valstij zaudējumus gandrīz 4,7 tūkstošu eiro apmētā, nepamatoti izmaksājot kompensācijas divu mēnešalgu apmērā, kā arī vienai darbiniecei sakarā ar tēva nāvi izmaksājot pabalstu, kas bijis lielāks nekā valstī noteiktie "griesti", kas tolaik bija 1000 latu.
Par pārkāpumiem Jansonam bija noteikts disciplinārsods, ko viņš pārsūdzēja.

"Delfi" jau vēstīja, ka Jansons, kurš savulaik tika ievēlēts par tiesībsargu, pateicoties "Saskaņas centra" atbalstam, pēdējo mēnešu laikā ir publiski kritizējis savu kādreizējo izvirzītāju politisko darbību, norādot, ka atsevišķu "Saskaņas centra" politiķu darbībā ir saskatāmi mēģinājumi radikalizēt un šķelt Latvijas sabiedrību.

Tāpat Jansons kritizējis arī Latvijā izveidoto bilingvālās izglītības sistēmu, norādot, ka tā neveicina sabiedrības integrāciju un rada riskus mazākumtautību jauniešu turpmākai personiskajai izaugsmei, kā arī darba un izglītības iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!