Foto: LETA
Tiesībsarga biroja pārstāvji nākamās nedēļas nogalē, 24.maijā, dosies uz Latvijas psihoneiroloģiskajām slimnīcām, lai tur novērotu Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisi, pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Siliņa skaidroja, ka "Tiesībsarga birojam un, visticamāk, arī Centrālajai vēlēšanu komisijai, un psihiatriskajām klīnikām tā būs jauna pieredze, jo kopš pagājušā gada vairs nav pilnīga rīcībnespēja, tātad visiem cilvēkiem ir tiesības balsot".

Novērošanā iekļautas visas sešas psihoneiroloģiskās slimnīcas Latvijā: Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs, Piejūras slimnīca, slimnīca "Ģintermuiža", Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca, Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca un Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca.

Tiesībsarga birojs kā novērotājs piedalījies gandrīz katrās vēlēšanās. Iepriekšējos gados uzmanība tika vērsta ieslodzījuma vietām un sociālās aprūpes centriem.

2013.gadā Tiesībsarga birojā aktualizēti jautājumi, kas saistīti ar dažādu personu grupu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Pašvaldību vēlēšanu dienā, 2013.gada 1.jūnijā, Tiesībsarga biroja pārstāvji devās vēlēšanu novērošanas misijās uz sociālās aprūpes centriem un veco ļaužu pansionātiem. Toreiz tika novērota vēlēšanu norise Valsts sociālās aprūpes centrā (VSAC) "Iļģi", VSAC "Vidzeme" filiālēs "Ropaži" un "Rūja", VSAC "Rīga" filiālēs "Ezerkrasti" un "Jugla", VSAC "Zemgale" filiālē "Kauguri", SIA "Pansionāts Dzimtene", pansionātā "Valmiera", kā arī vēlēšanu iecirkņos Nr.218, Nr.219 un Nr.220 Jūrmalas pilsētā.

Vēlēšanu novērošanas gaitā secināts, ka galvenie problemātiskie aspekti vēlēšanu norisē ir saistīti ar informācijas par vēlēšanu norisi kvalitāti un pieejamību, kā arī ar aizklātības nodrošināšanu balsošanas procesā. Atsevišķos gadījumos VSAC klientiem nebija saprotama vēlēšanu kārtība. Vairākos VSAC un pansionātos konstatētas problēmas aizklātuma nodrošināšanā, īpaši gadījumos, kad personas balso istabās, kuras tiek dalītas ar citiem klientiem.

Tāpat pēc vairāku personu iesniegumiem 2013.gadā ierosināta pārbaude par apcietināto personu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Pārbaudes lieta uz ziņojuma sastādīšanas brīdi vēl atrodas izskatīšanas stadijā. Visiem iesniedzējiem kriminālprocesa gaitā uz iesnieguma iesniegšanas brīdi vairāk nekā 9 mēnešus bija piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Tādējādi pašvaldību vēlēšanu dienā - 2013.gada 1.jūnijā - viņi atradās izmeklēšanas cietumā vai attiecīgi izmeklēšanas cietuma nodaļā.

Iesniedzēji norādīja, ka viņiem tika liegta iespēja piedalīties pašvaldību vēlēšanās, pamatojoties uz to, ka ziņas par viņiem nebija iekļautas tā vēlēšanu iecirkņa sarakstā, kuras teritorijā atradās izmeklēšanas cietums vai izmeklēšanas cietuma nodaļa. Iesniedzēji norāda, ka ar šo liegumu tika pārkāptas viņu tiesības.

Pēc tiesībsarga nosūtītajām vēstulēm, Tieslietu ministrija 2013.gada 11.oktobrī rīkoja apcietināto personu dalībai pašvaldību vēlēšanās veltītu starpinstitūciju sanāksmi, kurā piedalījās arī pārstāvji no Tiesībsarga biroja, Centrālās vēlēšanu komisijas, Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Ieslodzījuma vietu pārvaldes. Sanāksmē tika atzīts, ka šobrīd pastāvošā kārtība attiecībā uz apcietinātajām personām ir nepilnīga, tomēr risinājuma meklēšana tika atlikta uz laiku pēc 2014.gada Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām.

Pēc tiesībsarga informācijas pieprasījuma saņemšanas 2014.gada 9.janvārī Tiesībsarga biroja pārstāvji tika aicināti piedalīties Centrālās vēlēšanu komisijas sēdē, kurā tika izskatīta Vēlētāju reģistra likumā noteiktās kārtības, kādā vēlētāji pašvaldību vēlēšanās var veikt vēlēšanu iecirkņa nomaiņu piemērošanu apcietinātajām personām.

2014.gadā tiesībsargs plāno turpināt pievērst pastiprinātu uzmanību vēlēšanu tiesību jautājumiem. Tiesībsarga birojs plāno jau savlaicīgi iesaistīties vēlēšanu procesā, vēršot atbildīgo iestāžu uzmanību uz līdzšinējiem konstatētajiem problēmu aspektiem vēlēšanu norisē, kā arī turpināt piedalīties vēlēšanu novērošanā vēlēšanu dienā. Tāpat pēc pārbaudes lietas pabeigšanas par apcietināto personu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās, kā arī, vadoties no 2014.gada Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām, tiesībsargs aicinās atbildīgās iestādes veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajā regulējumā vai tā praktiskajā izpildē, lai nodrošinātu efektīvu apcietināto personu vēlēšanu tiesību realizēšanu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!