Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons ierosinājis savu mēnešalgu palielināt par 77% - līdz 4315,14 eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās vēstules projekts.

FM skaidro, ka pašlaik tiesībsarga algu nosaka, piemērojot koeficientu 3,41 aizpagājušā gada vidējai mēnešalgai, kas noapaļota pilnos eiro. Tādējādi šogad tiesībsarga alga ir 2441,56 eiro mēnesī.

Atbilstoši tiesībsarga priekšlikumam - noteikt viņa algu, pielīdzinot to valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram, kam piemērots koeficients - 2,62, tiesībsarga mēnešalga būtu 4315,14 eiro.

Absolūtā izteiksmē tiesībsarga mēnešalgas pieaugums būtu 1873,58 eiro vai 77%, lēš ministrija. "Tiesībsarga priekšlikums būtiski maina mēnešalgas noteikšanas principu tiesībsarga amatam," secina FM.

Turklāt tiesībsarga ieteiktais mēnešalgas noteikšanas princips vienotajā atlīdzības sistēmā ir noteikts tikai tiesnešiem un prokuroriem. "Tas būtu identisks ar Satversmes tiesas priekšsēdētāja mēnešalgu, kam nevar piekrist no atlīdzības politikas viedokļa, jo Satversmes tiesas priekšsēdētāja un tiesībsarga funkcijas un lēmumu nozīmība nav viennozīmīgi samērojami," norāda ministrija.

Kā iespējamu risinājumu FM piedāvā palielināt mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojamo koeficientu 3,41 līdz, piemēram, valsts kontrolierim piemērojamam koeficienta 4,05 apmēram. "Šo abu amatu funkcijas un lēmumu nozīmību ir zināmā mērā līdzīga -  gan Valsts kontrole, gan tiesībsargs sniedz ieteikumus kādas konkrētas sistēmas pilnveidei, un šiem sniegtajiem ieteikumiem nav tiesisku seku," min FM.

FM ieskatā tiesībsarga algai arī turpmāk būtu jābūt piesaistītai vidējai mēnešalgai, tādējādi nostiprinot viņu neatkarību. Tāpat tiek vērsta uzmanība uz to, ka tiesībsarga un tā darbinieku atalgojuma pārskatīšana jāizvērtē, skatot nākamā gada valsts budžetu.

Ņemot vērā visus apsvērumus, kā arī to, ka tiesībsargs ir tikai iesācis diskusiju par sava statusa un neatkarības garantijas nostiprināšanu Satversmē, priekšlikums būtiski mainīt algu tiesībsargam nav atbalstāms, norādīts FM atbildes raksta projektā.

Tiesībsargs vēstulē Saeimas komisijām un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai ( V) norāda, ka tiesībsarga atalgojums ir nekonkurētspējīgs un tas ir būtisks apstāklis, domājot par biroja nākotni pēc Jansona tiesībsarga mandāta termiņa beigām 2016.gada 16.martā, kad iestādei būs nepieciešams spēcīgs vadītājs ar skaidru vīziju par prioritātēm cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā, kā arī institūcijas attīstību ilgtermiņā.

"Lai spētu piesaistīt augsta līmeņa ekspertus, likumdevējs pamatoti ir izvirzījis augstas prasības tiesībsarga amata, līdz ar to vienlaikus ir jānodrošina arī atbilstoši konkurētspējīgs atalgojums," uzsver Jansons.

Par atbildi Jansonam valdība lems šā gada 30.jūnijā.

Tiesībsargs ir Saeimas ievēlēta amatpersona, kas rūpējas par to, lai Latvijā tiktu ievērotas cilvēktiesības un lai valsts pārvalde un pašvaldības ievērotu labas pārvaldības principu.

Jansona pilnvaru termiņš tiesībsarga amatā būs spēkā līdz 2016. gada 16. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!