Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš ar paziņojumu, ka nav nepieciešams cīnīties par bezmaksas mācību materiāliem, būtībā aicina neievērot Satversmē un likumos noteikto valsts apmaksāto izglītības nodrošināšanu, secināja Tiesībsarga birojs, kas aktualizēja konstitūcijas un faktiskas situācijas neatbilstību un aicināja šo problēmu risināt.

"Nevar noliegt, ka brīvpusdienu nodrošināšana skolēniem būtu ievērojams atspaids trūcīgākām ģimenēm un garantija, ka ikviens skolēns ietur siltu maltīti vismaz vienu reizi dienā. Tomēr izvēlē starp brīvpusdienām un bezmaksas izglītību Satversmē ir skaidri noteikts, ka pamatizglītība ir obligāta, turklāt bez maksas. Savukārt par brīvpusdienām nav minēts nekas. Savukārt šis paziņojums, ka "daudz būtiskāk nodrošināt brīvpusdienas skolēniem, nevis cīnīties par bezmaksas mācību materiāliem", ir pretrunā paša prezidenta iepriekš paustajam par nabadzības neesamību valstī," teikts pirmdien tiesībsarga izplatītajā paziņojumā.

Jau šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums neuzliek vecākiem pienākumu iegādāties mācību līdzekļus, šāds pienākums gulstas uz valsts un pašvaldību pleciem. Plānotie grozījumi vairākos ar izglītību saistītos tiesību aktos jēdzienu izpratni un mācību materiālu nodrošināšanas pienākumu konkretizē starp pašvaldību un valsti. Tajā pat laikā nosaka vecāku atbildību individuālo mācību procesam nepieciešamo līdzekļu nodrošināšanu, norāda tiesībsargs.

Prezidents trešdien darba vizītē Jēkabpilī paudis, ka "daudz būtiskāk nodrošināt brīvpusdienas skolēniem, nevis cīnīties par bezmaksas mācību materiāliem". Prezidenta Preses dienesta oficiālajā paziņojumā par prezidenta vizīti, kas publicēts arī prezidenta mājas lapā, norādīts: "Ņemot vērā Latvijas sociālekonomisko situāciju, bieži vien brīvpusdienas skolā skolēnam ir vienīgais pilnvērtīgais uzturs visas dienas laikā. Tieši tādēļ Valsts prezidents uzskata par primāru nodrošināt visiem skolēniem brīvpusdienas skolā. Savukārt diskusija par bezmaksas mācību materiāliem nav tik primāra kā skolēnu pilnvērtīgs uzturs".

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā likumos noteikt, ka valsts un pašvaldības būs atbildīgas par finansējumu skolēnu mācību līdzekļu sagādāšanai, bet vecākiem par savu naudu bērni būs jānodrošina vien ar individuālajiem mācību līdzekļiem un personiskās lietošanas piederumiem.

Tiesībsargs pērn aktualizējis jautājumus par to, kā valsts nodrošina Satversmē noteikto bezmaksas izglītību, norādot, ka IZM nav plāna, cik ilgā laikā to nodrošināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!