Tiesībsargs Romāns Apsītis ierosinājis pārbaudi par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieka Edgara Gulbja aizturēšanā, kuras laikā viņš mīklainos apstākļos izkritis no konvoja mašīnas un iekritis Daugavā.
Tiesībsargā portālu "Delfi" informē, ka pastāv iespēja, ka ir pieļauts rupjš cilvēktiesību pārkāpums, tādēļ tiesībsargs Romāns Apsītis pēc savas iniciatīvas ir ierosinājis pārbaudes lietu par šo gadījumu.

Jau vistuvākajā laikā Tiesībsargs sazināsies ar procesā iesaistītajām pusēm, arī Edgara Gulbja advokātu. Informācija par lietas apstākļiem un izmeklēšanas gaitu tiks lūgta gan no Iekšlietu ministrijas, gan Ģenerālprokuratūras. Savukārt par tālāko rīcību tiks lemts pēc visu materiālu saņemšanas, jo pašlaik Tiesībsarga rīcībā ir vienīgi plašsaziņas līdzekļos publiskotā informācija.

Gadījumā, ja apstiprināsies pret Edgaru Gulbi pieļautā vardarbība, tas būs rupjš Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijas 3. panta, kas nosaka spīdzināšanas aizliegumu, pārkāpums - nevienu cilvēku nedrīkst spīdzināt vai cietsirdīgi vai pazemojoši ar viņu apieties vai sodīt.

Tāpēc Tiesībsargs aicina atbildīgo institūciju vadību veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai izmeklēšana būtu objektīva un tiktu veikta pēc iespējas ātrāk. Bet, ja tiks konstatēta policijas darbinieku vaina, tie saņemtu atbilstošu sodu.

Jau vēstīts, ka aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu aizturētais Gulbis trešdien pagaidām mīklainos apstākļos uz Salu tilta Rīgā izkritis no policijas automašīnas un iegāzies Daugavā. No Daugavas vīrieti izvilkuši glābšanas dienesta darbinieki. Viņš ar smagām traumām nogādāts Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā, pastāstīja Gulbja advokāts Aleksandrs Ogurcovs. Saistībā ar notikušo premjers bija izsaucis pie sevis iekšlietu ministru un drošības dienestu pārstāvjus. Savukārt Gulbja draudzene apgalvo, ka viņš apcietināšanas laikā ticis spīdzināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!