Foto: AFI
Šonedēļ Saeima, visticamāk, vēl nelems par nākamā tiesībsarga apstiprināšanu amatā, jo pirmdien apstiprinātajā parlamenta darba kārtībā šis jautājums nav iekļauts, portālu "Delfi" informēja Saeimas priekšsēdētājs biedrs Andrejs Klementjevs (SC).

Otrdien abi tiesībsarga amata kandidāti – apvienības "Saskaņas Centrs" (SC) virzītais "Rīgas Slimokases" bijušais vadītājs un tagadējais likvidators Juris Jansons un Administratīvās rajona tiesas tiesnese Anita Kovaļevska, ko virza apvienība "Vienotība" – piedalīsies Saeimas Cilvēktiesību komisijas sēdē, kurā deputātiem būs iespēja viņus iztaujāt.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pēc ZZS valdes sēdes žurnālistiem sacīja, ka frakcijas deputāti tiks informēti par Cilvēktiesību komisijas sēdi un varēs doties uz to uzdot jautājumus Kovaļevskai, taču atsevišķu tikšanos ar koalīcijas partneru "Vienotības" virzīto kandidātu ZZS frakcija neplāno rīkot.

Saeimas Juridiskās komisijas priekššedētāja Ilma Čepane (V) portālam "Delfi" pirmdien atzina, ka steigā lemt par tiesībsarga amata kandidātu neesot nepieciešama, jo šonedēļ Saeimai vēl jāuzklausa aizejošā tiesībsarga Romāna Apsīša ziņojums par biroja darbu pagājušajā gadā. Dažas dienas pēc 1.marta, kad Apsītim būs beidzies pilnvaru termiņš, Tiesībsarga birojs varēšot iztikt ar vadītāja pienākumu izpildītāju, uzskata Čepāne.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" ceturtdien nolēma virzīt amatam Kovaļevsku.

Ceturtdien Āboltiņa apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirmdien koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!