Foto: LETA
Par radošo ieguldījumu tieslietu sistēmas efektivizēšanā tieslietu ministra balva "Jaunrade tiesiskai Latvijai 2015" piešķirta Tiesu administrācijas (TA) direktoram Edvīnam Balševicam. Šī gada balvu ir izveidojis mākslinieks Artis Nīmanis un tā tiek pasniegta jau ceturto reizi, portālu "Delfi" informēja Andris Vitenburgs, Tieslietu ministra preses sekretārs.

Atzinīgi novērtējot darba rezultātus, radošo ieguldījumu un izrādīto iniciatīvu, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs piešķīris 2015. gada balvu TA vadītājam par moderno tehnoloģiju ieviešanu un tiesu sistēmas kvalitātes uzlabošanu, portālu "Delfi" informēja Vitenburgs. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs atzīst, ka TA vadītājs ar savu iniciatīvu ir veicinājis moderno tehnoloģiju ieviešanu tieslietu sistēmā, kas ļāvis samazināt gan lietu izskatīšanas termiņus, gan ietaupīt finanšu resursus.

Pēc videokonferenču un skaņas ieraksta iekārtu uzstādīšanas visās Latvijas tiesās un ieslodzījuma vietās modernās tehnoloģijas tiek izmantotas arvien plašāk, tādējādi uzlabojot tiesu efektivitāti un tiesu iestāžu pieejamību sabiedrībai. Turklāt TA direktors ir sekmējis videokonferenču izmantošanu ne tikai tiesas sēžu norises laikā, bet arī dažāda veida tiesnešu un tiesu darbinieku semināros un apmācībās. Pēc TA direktora iniciatīvas elektroniskā veidā notiek arī tiesnešu pašpārvaldes institūciju vēlēšanas. Šogad visās Latvijas tiesās ir ieviests arī bezvadu internets.

Liels izaicinājums Tiesu administrācijai bija arī ļoti apjomīgas lietas iztiesāšanas uzsākšana - Zolitūdes traģēdijas krimināllietā nodrošināt tiesas sēdes norisi Ķīpsalas izstāžu halles telpās, portālam "Delfi" pavēstīja Vitenburgs.

TA ieviestie digitālie risinājumi 2015.gadā ir ieguvuši arī citas nozīmīgas balvas. Lai veicinātu godīgas konkurences veidošanos un vienkāršotu izsoles procesu, tika izstrādāta Elektronisko izsoļu vietne, kas šogad saņēma Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas "Platīna pele 2015" lasītāju simpātiju balvu kategorijā "E-pārvaldes risinājumi, E-pakalpojumi sabiedrībai". Savukārt par tiesas sēžu audio protokolu marķēšanas sistēmas ieviešanu tiesās TA saņēma starptautisku atzinību - "Temīdas kristāla svari" īpašo balvu Eiropas Komisijas Brīvības, drošības un taisnīguma ģenerāldirektorāta un Eiropas Padomes Tieslietu ģenerāldirektorāta organizētajā konkursā.

Tieslietu ministra balva "Jaunrade tiesiskai Latvijai" ir dibināta 2013. gadā un tā tiek pasniegta vienu reizi gadā kā atzinība kādam tieslietu sistēmas darbiniekam par radošu ieguldījumu tieslietu sistēmas efektivizēšanā. Iepriekšējo gadu balvu ieguvēji ir Edgars Līcītis, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors; Raivis Kronbergs, tobrīd Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta direktors; Irēna Kucina, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!