Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) piektdien, piedaloties Latvijas zvērinātu notāru kopsapulcē, aicināja notārus rūpēties par sabiedrības uzticību tiesu varai.
Ministra preses sekretārs Mārtiņš Panke portālu "Delfi" informēja, ka Bērziņš notāru kopsapulcē ar gandarījumu atzinis, ka Latvijas notariāts kļūst aizvien atvērtāks, mūsdienīgāks un pieejamāks un daudzās jomās tas var būt par piemēru pārējām brīvajām juridiskajām profesijām. Liels nopelns tajā ir spēcīgai un labi organizētai pašpārvaldei – Latvijas Zvērinātu notāru padomei (LZNP).

Bērziņš atzinīgi novērtēja daudzās LZNP idejas, piemēram, speciālo mācību programmu izstrādi personām, kas vēlas kļūt par notāriem, priekšlikumu par notāra kandidāta institūta atjaunošanu, notāra biroja standarta noteikšanu, kā arī citas iniciatīvas.

"Tas norāda, ka Latvijas notariāts ir atvērts un pretimnākošs, tādēļ esošās iestrādes jāpielieto, lai nostiprinātu sabiedrības pārliecību, ka notariāts spēj visas ar to darbu saistītās domstarpības risināt operatīvi un tiesiski. Sabiedrības uzticību tiesu varai un tiesiskumam mēs veidojam visi kopā, tādēļ aicinu Jūs strādāt tā, lai sabiedrībai nerastos šaubas par notāru kā tiesu varas pārstāvju profesionalitāti, godīgumu un objektivitāti," pauda ministrs.

Kā ļoti būtisku iniciatīvu Bērziņš atzīmēja LZNP uzsākto notāru atestācijas procesu. "Tas būs apliecinājums ne vien notāru profesionalitātei, bet arī nostiprinās sabiedrības priekšstatu par notāriem kā uzticamiem un zinošiem ekspertiem, pie kuriem iespējams saņemt objektīvu un kvalitatīvu juridisko palīdzību," uzskata tieslietu ministrs.

LZNP uzdevums ir rūpēties par profesijas prestižu, izaugsmes iespējām, kā arī pieredzes apguvi. Notārs ir amatpersona, kuru valsts pilnvarojusi piešķirt viņa taisītiem aktiem autentiska akta raksturu, nodrošinot to glabāšanu, pierādījuma spēku un izpildu spēku. Lai nodrošinātu savai darbībai nepieciešamo neatkarību, notārs to veic kā brīvo profesiju.

Latvijā patlaban strādā 117 notāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!