Foto: LETA

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) šonedēļ ierosinājis disciplinārlietu pret Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi Raimondu Bulu, apstiprināja ministra preses sekretāre Inese Auniņa.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka, iespējams, disciplinārlieta ir ierosināta AS "Swedbank" sūdzības dēļ.

Kā pastāstīja bankas pārstāvis zvērināts advokāts Indulis Balmaks, tiesnesis Buls, izskatot lietu, kurā viens no dalībniekiem ir banka, nepieņēma viņam pieteikto noraidījumu. Buls izskatījis pieteikumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu lietā, kur atbildētājs ir "Swedbank". Kā sacīja advokāts, pats Buls ir iesūdzējis tiesā "Swdbank" par goda un cieņas aizskaršanu, no bankas prasot 14 200 eiro lielu kompensāciju. Pirmā instance tiesneša prasību noraidīja, bet tiesvedība vēl turpinās. Balmaks norādīja, ka arī šajā lietā viņš bija "Swedbank" pilnvarotais pārstāvis.

"Fakts, ka tiesnesis šo lietu skatīs, ir skandāls," piebilda Balmaks. Advokāts norādīja, ka Buls, nepieņemot sev pieteikto noraidījumu, argumentējis, ka viņš ir "cilvēks, kurš dzīvē ievēro kristīgas vērtības", tāpēc tiesnesis varot skatīt šo lietu.

Advokāts piebilda, ka viņam nav informācijas, vai disciplinārlieta ierosināta arī kādu citu iemeslu dēļ.

Pagājušā gada beigās Tiesnešu ētikas komisija konstatējusi ētikas normu pārkāpumu Bula masu medijos paustajā attieksmē saistībā ar Satversmes tiesas (ST) tiesnešiem. Pērn "De facto" sižetā tika norādīts, ka laikā, kad Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par Bula rīcības tiesiskumu kādā maksātnespējas procesā, tiesnesis Buls savu māju uzdāvinājis dēlam.

Raidījums par šo darījumu centies iegūt tiesneša skaidrojumu, taču Buls, aizbildinoties ar tiesībām uz privāto dzīvi, publiski savu rīcību skaidrot atteicies. Raidījums vēstīja, ka e-pasta sarakstē Buls pārmetis, kāpēc raidījums interesējas tieši par viņu. Tā vietā Buls ieteica interesēties par citiem - ST priekšsēdētāja un citu konstitucionālo tiesnešu dzīvi.

Tiesnešu ētikas komisija atzina, ka konstatētais tiesneša ētikas normu pārkāpums pēc savas būtības nav rupjš un līdz ar to disciplinārlietas ierosināšanai nav pamata.

Kā ziņots, Buls uzskata, ka pret viņu tiek pārkāptas Satversmē noteiktās cilvēktiesības uz korespondences neaizskaramību, jo Tiesnešu ētikas komisija nolēmusi vērtēt viņa privātas vēstules saturu, kuru esot sagrozījuši žurnālisti, tostarp jautājumā par viņa attieksmi pret ST tiesnešiem.

Tieši ST radās šaubas par tiesneša Bula un administratora Daiņa Bergmaņa rīcības tiesiskumu kādā maksātnespējas procesā. ST lūdza ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru kriminālprocesuālā kārtībā pārbaudīt faktus, kas saistīti ar šo maksātnespējas procesu.

Ģenerālprokuratūra, izvērtējot ST lūgumu, sākusi kriminālprocesu saistībā ar SIA "Ceturtā planēta" un SIA "Troja Immobilien" maksātnespējas procesiem. Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka iepriekš informēja, ka Ģenerālprokuratūrā izskatīts ST lēmums par lūgumu kriminālprocesuālā kārtībā pārbaudīt faktus, kas saistīti ar SIA "Ceturtā panēta" un "Troja Immobilien" maksātnespējas procesiem.

Pērn 7.novembrī šajā lietā sākts kriminālprocess par iespējamiem noziegumiem, kas izdarīti minēto kapitālsabiedrību maksātnespējas procesā. Kriminālprocess sākts par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 19.nodaļā, proti, par noziegumiem tautsaimniecībā.

Kriminālprocess nav sākts pret konkrētu personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!