Foto: LETA

Latvijas tiesnešiem ir jādomā par savas reputācijas celšanu, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība), ar šādu paziņojumu nākot klajā pēc tiesneša Ziedoņa Strazda vainošanas nelikumībās.

Tieslietu padome šonedēļ noraidīja Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesneša Strazda lūgumu atbalstīt viņa atbrīvošanu no amata veselības stāvokļa dēļ.

Tieslietu ministrs žurnālistiem pēc sēdes atgādināja, ka ir ierosinājis disciplinārlietu pret Strazdu, un, viņaprāt, Tieslietu padomei tas ir jāņem vērā.

"Tieslietu padomei nav jāskata šie jautājumi atrauti. Mani satrauc, ka Tieslietu padomes locekļi to nesaskatīja un nepieminēja. Zināmā mērā tā ir tieslietu ministra ignorēšana," uzskata Bordāns.

Ministru izbrīnījis arī fakts, kā Strazds izprot likumu par atbrīvošanos no amata.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka likums paredz tiesneša atbrīvošanu no amata veselības stāvokļa dēļ, ja notikusi ekstremāla situācija, piemēram, gūta invaliditāte, tātad būtu nepieciešams konkrēts ārstu konsīlija slēdziens, lai padomes locekļi varētu ar to iepazīties," norādīja Bordāns.

Šajā gadījumā tiesnesis iesniedzis vienu dokumentu ar medicīniskiem formulējumiem latīņu valodā. Dokuments nepaskaidrojot, vai tiešām tas ir stacionāra izraksts. "Tas liecina par to, kāda ir tiesneša izpratne," klāstīja Bordāns.

Ministram negatīvas pārdomas izraisījusi arī padomes sēdes sākumā radusies diskusija, vai Strazda lūgumu par atbrīvošanu skatīt slēgtā vai atklātā sēdē. Bordānam ir neizprotams, kāpēc slēgtu sēdi atbalstīja padomes locekļi tiesneši, kad aptaujas liecina par sliktu tiesu reputāciju.

Bordāns uzskata, ka tiesnešiem ir laiks domāt par reputācijas celšanu.

"Ja nemaldos 67% respondentu uzskata, ka tiesu sistēmai ir negatīva pieskaņa. Es nedomāju, ka ir tik slikts stāvoklis, bet skaidrs, ka tiesām ir slikta reputācija. Tāpēc nav jābāž galva smiltīs un jāizliekas, ka tas tā nav. Šī reputācija ir jāuzlabo un jāraisa cieņa pret savu darbu. Lai arī padome nolēma noraidīt tiesneša Strazda iesniegumu, man ir neizprotams, kāpēc bija doma to izskatīt slēgtā sēdē? Un tie, kas balsoja, ka jautājums ir jāizskata slēgtā sēdē, bija tieši tiesneši," uzsvēra Bordāns.

Viņš aicināja tiesnešus izprast, ka lietu lemšana aiz slēgtām durvīm, kas interesē visu sabiedrību, var izraisīt negatīvu attieksmi.

Jau ziņots, ka Strazds tiek vainots fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā. Viņam tika piemērots aizliegums pildīt Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumus, bet netika aizliegts pildīt tiesneša pienākumus. Strazds, sākoties skandālam, bija paņēmis slimības lapu un darbā nebija atgriezies.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pierādījumi dod arī pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, iespējams, ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!