Foto: LETA

Tieslietu padome atzinusi Ministru kabineta (MK) izvirzīto Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidāti Irēnu Kucinu par piemērotu šim amatam, portāls "Delfi" uzzināja Augstākajā tiesā.

Juridisko zinātņu doktore Kucina ir Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietniece – Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja, Valsts prezidenta padomniece tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore.

Tieslietu padome 17. septembrī attālinātā sēdē uzklausīja Kucinas viedokli par valsts varas atzaru sadarbību tiesiskuma stiprināšanā, tiesnešu neatkarības jautājumiem, ST vietu un lomu valstī.

Tieslietu padomes locekļi iztaujāja kandidāti par viņas redzējumu ST dialogā ar citām tiesām un sabiedrību kopumā, par ST spriedumu izpildi un ar to saistīto problemātiku un viņas autoritātēm tiesību laukā.

Kucina norādīja, ka piekritusi kandidēt augstajam amatam, izvērtējot savas zināšanas, prasmes un kvalifikāciju.

Kā savas stiprās puses kandidāte minēja līdzšinējo profesionālo un akadēmisko pieredzi, izaugsmi un pieredzi darbā Tieslietu ministrijā, zināšanas starptautiskajās tiesībās un Eiropas Savienības tiesībās.

Kucina sešus gadus bijusi Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos un trīs gadus – Latvijas Republikas pārstāve Eiropas Savienības Tiesā. Piedalījusies tiesu sistēmas politikas veidošanā, veicinājusi tiesu varas kapacitātes stiprināšanu.

Likums "Par tiesu varu" paredz, ka Tieslietu padome uzklausa ST tiesneša amata kandidātus un sniedz Saeimai viedokli par viņiem. Gala lēmumu pieņems Saeima.

"Delfi" jau rakstīja, ka Ministru kabinets (MK) augusta vidū atbalstīja TM priekšlikumu ST tiesneša amatam virzīt Kucinu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) MK sēdē atzīmēja, ka gan ministrijas, gan paša ministra ieskatā, Kucina ir augstas raudzes speciāliste. "Mums ir iespēja iecelt tiesnesi, kam ir izpratne par varas dalījumu praksē," atzīmēja ministrs.

Jauns kandidāts ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo līdzšinējās ST tiesneses Sanitas Osipovas amata pilnvaras beidzās 16. augustā.

Tiesības nominēt un virzīt apstiprināšanai ST kandidātu atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei ir tieslietu ministram, ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūciju par ST tiesneša amata kandidāta izvirzīšanu.

ST likums paredz, ka par ST tiesnesi var apstiprināt Latvijas pilsoni, kuram ir augstākā juridiskā izglītība, vismaz desmit gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā un kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Turklāt viena un tā pati persona nevar ieņemt ST tiesneša amatu ilgāk par desmit gadiem pēc kārtas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!