Foto: Ieva Čīka/LETA
Tieslietu padome aicina Saeimu atlikt e-lietas ieviešanu līdz projekta kvalitatīvai sagatavošanai un izstrādei, jo nepārdomāta e-lietas virzība var būtiski apgrūtināt tiesu darbu, lasāms Augstākās tiesas (Senāta) mājaslapā.

Šādu lēmumu Tieslietu padome pieņēma rakstveida procesā otrdien, 16. februārī.

Lai sniegtu ātrāku un efektīvāku informācijas apmaiņu kriminālprocesā, administratīvā pārkāpuma procesā, administratīvajā procesā tiesā un civilprocesā ir izvirzīta kā mērķis e-lietas programmai, un tā virzīta uz šo procesu elektronizēšanu. 2021. gadā plānota e-lietas ieviešana administratīvajā procesā un kriminālprocesā.

Uzklausot tiesu pārstāvju bažas par e-lietas nepārdomāto izstrādi un ieviešanu, iepazīstoties ar Tieslietu ministrijas prezentāciju par projekta gaitu, Tieslietu padome aicina Saeimu atlikt e-lietas ieviešanu.

Tieslietu padome ieskatā nepārdomāta e-lietas virzība, bez iespējamo risku izvērtējuma, nepieciešamā tehnoloģiskā un finansiālā nodrošinājuma var būtiski apgrūtināt tiesu darbu.

Tieslietu padome lēmumā norāda, ka, pirms e-lietas ieviešanas, ir jāizpilda Valsts kontroles revīzijas ziņojumā ietvertie ieteikumi e-lietas programmas pārvaldībā.

Visām iesaistītajām institūcijām ir jānodrošina visi nepieciešamie tehniskie risinājumi un ir jāizstrādā pilnībā funkcionējošs programmu nodrošinājums. E-lieta ieviešama vien tad, kad šis nodrošinājums ir pilnībā pārbaudīts testa režīmā. Programmatūras izstrādē un testēšanā speciālistiem jāsadarbojas ar tiešajiem sistēmas lietotājiem – tiesām, uzskata Tieslietu padome.

Tieslietu padome aicina Saeimu jaunu e-lietas ieviešanas termiņu apspriest un saskaņot ar Tieslietu padomi.

E-lieta tiek ieviesta ar mērķi efektivizēt izmeklēšanas, tiesvedības procesus un sodu izpildes procesus, samazināt tiesvedības termiņus un nodrošināt ērtu informācijas pieejamību procesa dalībniekiem.
Jau ziņots, ka Tieslietu ministrijas ieskatā e-lieta veicinās resursu ietaupījumu saistībā ar datu un dokumentu elektronisku pieejamību. Sistēmās ievadītā informācija būs pieejama lietas dalībniekiem vienotā e-pakalpojumu (e-lietas) portālā. Tāpat notiks ātra, elektroniska datu apmaiņa ar sadarbības iestādēm un partneriem. Būs pieejams arī vienots kalendārs tiesvedības procesa organizēšanai ar procesa dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!