Foto: F64

Tieslietu padome par piemērotiem Satversmes tiesas tiesneša amatam atzinusi visus piecus šī amata kandidātus, bet divus no viņiem – Inesi Lībiņu-Egneri un Inesi Nikuļcevu – par īpaši piemērotiem. Viņām doti atzinumi bez piebildēm, portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Tieslietu padomes lēmumi tiks nosūtīti Saeimai, un gala lēmuma pieņemšana ir Saeimas kompetence.
Tieslietu padome sniedza viedokli par kandidātiem, balstoties uz četriem kritērijiem: pirmkārt, profesionālā autoritāte un sasniegumi profesionālajā jomā; otrkārt, pienesums tiesību sistēmas attīstībā; treškārt, profesionālā un personiskā reputācija pieejamo ziņu ietvarā; ceturtkārt, redzējums par Satversmes tiesas vietu un lomu valstī.

Saeimas frakcijas un deputāti Satversmes tiesas tiesneša amatam izvirzījuši piecus kandidātus – Ringoldu Balodi, Inesi Druvieti, Inesi Lībiņu-Egneri, Inesi Nikuļcevu un Gunāru Kūtri.

Atzinumā par Kūtri un Balodi piebilsts, ka kandidātiem iztrūkst plašāks mūsdienīgs redzējums par ST tiesas vietu valsts sistēmā.

Savukārt Druvietei Tieslietu padomes ieskatā iztrūkst profesionālā autoritāte, praktiskā pieredze un plašāks redzējums par konstitucionāliem jautājumiem.

Likums “Par tiesu varu” paredz, ka Tieslietu padome uzklausa Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus un sniedz Saeimai viedokli par viņiem. Gala lēmumu par to, kurš no kandidātiem kļūs par Satversmes tiesas tiesnesi, pieņems Saeima.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija otrdien plāno uzklausīt ST tiesneša amata kandidātus.

ST tiesnesis jāapstiprina, jo līdzšinējā tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!