Augstākās tiesas (AT) kvalifikācijas kolēģija piektdien nolēmusi samazināt kvalifikācijas klasi Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesei Beatrisei Tālerei, kura iepriekš pieņēmusi sabiedrībā diskusijas izraisījušus spriedumus.
AT administrācijas vadītāja Anita Kehre informēja, ka Tālerei iepriekš piešķirta pirmā kvalifikācijas klase, taču kolēģija nolēmusi to samazināt uz otro tiesnešu kvalifikācijas klasi. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad no tiesnešu disciplinārkolēģijas saņemti materiāli tiesneses darbības pārbaudes lietā.

Kehre sacīja, ka kvalifikācijas klases samazināšana ietekmē tiesneša algas apmēru, kas tiek rēķināta atbilstoši katrai konkrētai klasei.

Jau ziņots, ka tiesnešu disciplinārkolēģija 2006.gada 9.februāra sēdē, piedaloties toreizējai tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai (JL), izskatīja disciplinārlietu pret Tāleri un nolēma viņai izteikt rājienu, nosūtot disciplinārlietas materiālus tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai jautājuma izlemšanai par kvalifikācijas klases pazemināšanu.

Disciplinārlietu pret Tāleri par tīšu likuma pārkāpumu lietas izskatīšanā šā gada 23.janvārī ierosināja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns.

Kolēģija, iepazīstoties ar lietas materiāliem, atzina, ka Tālere tīši pārkāpusi Civilprocesa likuma 189., 190. un 205.pantu, kuros noteikts, ka tiesas spriedumam jābūt likumīgam un pamatotam ar tiesību normām un faktiskajiem apstākļiem. Savukārt nekavējošu tiesas sprieduma izpildi tiesa var noteikt tikai izņēmuma gadījumos.

Savukārt tiesnese Tālere 2004.gada 13.maijā apmierināja prasību, piedzenot no apdrošināšanas akciju sabiedrības apdrošināšanas atlīdzību Ls 14 960 apmērā, kā arī Ls 361 tiesāšanās izdevumus, kas liek domāt, ka Tālere neņēma vērā, ka apdrošināšanas līgums nebija stājies spēkā, jo prasītājs apdrošināšanas prēmiju samaksāja pēc apdrošināšanas riska - ugunsgrēka iestāšanās.

Turklāt tiesnese noteica nekavējošu sprieduma izpildi, nenorādot sevišķos apstākļus, kuru dēļ tā būtu pieļaujama. Tā arī bez ievērības Tālere ir atstājusi Eiropas šķīrējtiesas 2004.gada 8.maija spriedumu, ar kuru apdrošināšanas polise un līgums atzīts par spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža 2003.gada 21.novembrī.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija 2005.gada 31.oktobrī Tāleres spriedumu atcēla. Rīgas apgabaltiesas spriedumu par likumīgu un pamatotu 2006.gada 8.februārī atzina Augstākās tiesas Senāts.

Disciplinārkolēģija, lemjot par tiesnesei piemērojamo disciplinārsodu, ņēma vērā, ka Tālere ignorējusi tiesību normas, kas ir pilnīgi nepieņemami tiesnesim ar lielu darba stāžu, kā arī to, ka ar šādu rīcību tiek nodarīts kaitējums tiesu sistēmai un radīta neuzticēšanās tiesām.

Pret Tāleri jau divas reizes Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns bija ierosinājis disciplinārlietu - 2005. un 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!