Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) sākusi skatīt lietu, kurā uzmanība vērsta uz tiesnešu algu, kas ir nevienlīdzīga, salīdzinot ar citām valsts amatpersonām, sestdien vēsta Latvijas Televīzija.

Lietu iesniegusi Tieslietu padome, norādot, ka citām institūcijām ir iespēja darbiniekus prēmēt, taču tiesnešiem šāda pretimnākšana nepienākas. Līdz ar to vienotais atlīdzības likums valsts amatpersonām nostādījis tiesnešus nepatīkamā situācijā.

"Mūsuprāt, ir ļoti palielināta izpildvaras iespēja ierēdņu prēmēšanai un pabalstu izmaksāšanai. Līdzīgas materiālas garantijas tiesnešiem ir liegtas," raidījumam norāda Tieslietu padomes Sekretariāta vadītāja Solvita Harbaceviča.

Tieslietu padome skaidro, ka salīdzinājumā ar tiesnešiem citas valsts amatpersonas saņem no 15% līdz 70% lielākas algas, kas uzblīdušas pateicoties piemaksām.

Saeima atzīst, ka prēmēšana ir izjaukusi vienotās atlīdzības praksi un sola situāciju uzlabot. "Atalgojuma sistēma augstākajos līmeņos nav pārskatīta ilgāku laiku. Līdz ar to likumdevējs ir saskatījis, ka ir iespējams atlīdzības sistēmu kopumā uzlabot, valsts pārvaldē ceļot algu konkurētspēju. Tā kā tiesneši ir šajā atalgojuma sistēmā, tas skar arī tiesnešus," raidījumam komentē Saeimas Juridiskā biroja vecākā juridiskā padomniece Ilze Tramlaka, piebilstot, ka Ministru kabinetam līdz gada beigām uzdots nākt klajā ar likumprojektu sistēmas uzlabošanai.

Tramlaka gan uzsver, ka tiesnešiem pienākas piemaksas, kas liegtas citiem valsts dienestā strādājošajiem. Piemēram, izdienas piemaksas un pensijas. Tieslietu padome iebilst, ka šīs kompensācijas nav pielīdzināmas prēmijām.

Valsts kontrole iepriekš norādījusi, ka piemaksas piešķir lielākajai daļai darbinieku, nevis atsevišķām personām par uzteicamu darbu. Turklāt prēmiju pamatojums lielākoties ir formāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!