Foto: LETA

Dienu pēc tam, kad Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas kabinetā "paviesojās" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), viņa savā darba vietā tiesā nav ieradusies. Ceturtdien viņa no tiesneses amata pienākumu pildīšanas atstādināta.

Tiesa no KNAB saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Konkrēti likuma panti, pēc kuriem kriminālprocess sākts, gan netiek norādīti, jo tā esot KNAB kompetence, portālam „Delfi" sacīja tiesas preses sekretāre Inta Šaboha.

Likums "Par tiesu varu" nosaka, ka tad, ja kriminālprocesā tiesnesis ieguvis procesuālo statusu - persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, - viņš tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas ar brīdi, kad tiesa saņēmusi procesa virzītāja paziņojumu, līdz krimināltiesisko attiecību noregulējumam kriminālprocesā.

Jau vēstīts, ka divas civillietas, ko ceturtdien tiesnese bija paredzējusi izskatīt rakstveida procesā, noņemtas no izskatīšanas.

Šaboha portālam "Delfi" apliecināja, ka kratīšana bijusi vēl viena Rīgas apgabaltiesas tiesneša kabinetā, kura vārdu tiesā neatklāj. Viņš no amata pienākumu pildīšanas nav atstādināts, jo KNAB paziņojums bijis tikai par vienu tiesnesi. 

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien Rīgas apgabaltiesā veicis procesuālas darbības, portālam "Delfi" apstiprināja tiesā. Pats KNAB gan nekādu informāciju par šīm procesuālajām darbībām nesniegs, portālam "Delfi" sacīja KNAB pārstāve Laura Dūša.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone apliecināja, ka ir veiktas procesuālas darbības un aizzīmogots tiesneses Bērziņas kabinets.

Kratīšana Bērziņas kabinetā varētu būt saistīta ar viņas pieņemtajiem lēmumiem lietā par iespējamo reiderismu saistībā ar kādas Vecrīgas viesnīcas pārņemšanu, norādot uz tā rīcībā esošo informāciju, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kratīšana notikusi vairākos Rīgas apgabaltiesas kabinetos, bet aizturēta ir tikai Bērziņa.

Bērziņa ir Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesnese.

Likumā par tiesu varu teikts, ka krimināllietu pret tiesnesi var ierosināt tikai ģenerālprokurors. Tiesnesi nevar apcietināt un saukt pie kriminālatbildības bez Saeimas piekrišanas. Lēmumu par tiesneša apcietināšanu, piespiedu atvešanu, aizturēšanu vai pakļaušanu kratīšanai pieņem tam īpaši pilnvarots Augstākās tiesas (AT) tiesnesis. Ja tiesnesis notverts smaga vai sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, lēmums par piespiedu atvešanu, aizturēšanu vai pakļaušanu kratīšanai nav nepieciešams, bet 24 stundu laikā par to ir jāinformē īpaši pilnvarotais AT tiesnesis un ģenerālprokurors.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka apliecināja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sācis kriminālprocesu pret kādu tiesnesi. Prokuratūra neatklāj tiesneša vārdu un par kādiem Krimināllikuma pantiem lieta sākta. Jautājumus par izmeklēšanu var komentēt tikai procesa virzītājs - KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!