Foto: F64



Trešdien, 12. novembrī, aizturētā Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Laura Dūša, neminot tiesneša vārdu, portālu "Delfi" informēja, ka birojs patlaban veic pirmstiesas izmeklēšanu ģenerālprokurora oktobrī uzsāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas apgabaltiesas tiesneses izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem - kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai izmeklētājs vienu amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, atzītu par aizdomās turēto kukuļņemšanā un starpniecībā kukuļošanā.

Aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs KNAB plašāku informāciju patlaban nesniedz.

Kā portālam "Delfi" norādīja Augstākās tiesas (AT) Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT no KNAB ir saņemti vairāki ierosinājumi un pieņemti vairāki lēmumi par procesuālo darbību veikšanu pret tiesnešiem, taču par šo lēmumu saturu un personām informāciju tiesīgs izpaust ir procesa virzītājs - KNAB.  

Jau vēstīts, ka trešdien KNAB veica kratīšanu Bērziņas kabinetā, bet ceturtdien viņa no tiesneses amata pienākumu pildīšanas tika atstādināta.

Tiesa ceturtdien no KNAB saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Konkrēti likuma panti, pēc kuriem kriminālprocess sākts, gan netiek norādīti, jo tā esot KNAB kompetence, portālam „Delfi" sacīja tiesas preses sekretāre Inta Šaboha.

Likums "Par tiesu varu" nosaka, ka tad, ja kriminālprocesā tiesnesis ieguvis procesuālo statusu - persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, - viņš tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas ar brīdi, kad tiesa saņēmusi procesa virzītāja paziņojumu, līdz krimināltiesisko attiecību noregulējumam kriminālprocesā. 

Kratīšana Bērziņas kabinetā varētu būt saistīta ar viņas pieņemtajiem lēmumiem lietā par iespējamo reiderismu saistībā ar kādas Vecrīgas viesnīcas pārņemšanu, norādot uz tā rīcībā esošo informāciju, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kratīšana notikusi vairākos Rīgas apgabaltiesas kabinetos, bet aizturēta ir tikai Bērziņa.

Ceturtdien LTV vēstīja, ka, lai gan KNAB tiesneša vārdu neizpauž, vairāki informācijas avoti neoficiāli norādījuši, ka kratīšana notikusi arī tiesneses Guntas Ozoliņas darbavietā trešdien, 12. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!